În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române.
Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului românesc, pentru prima dată în istorie cele trei țări române fiind unite sub aceeași conducere. Unirea a fost determinată de necesitatea creării unui puternic front antiotoman și înlesnită de legăturile economice, politice, culturale existente între cele trei țări române în Evul Mediu.
''Aceleași considerente de securitate - eliminarea lui Ieremia Movilă, care se manifestase ca dușman al lui Mihai - au determinat campania domnului muntean în Moldova, adusă și ea sub autoritatea sa (1600)'', scrie istoricul Florin Constantiniu în cartea sa ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura ''Univers enciclopedic'', București, 2002).
La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai 1600, Mihai Viteazul a atacat Moldova din trei direcții diferite, iar în zilele de 6-7 mai grosul oastei se afla la Bacău. La 26 mai 1600 Mihai Viteazul a reușit să ocupe cetatea Sucevei. Într-un hrisov emis la Iași la 27 mai 1600, afirmând noua realitate politică, Mihai Viteazul se intitula ''Io Mihai voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', se arată în lucrarea citată mai sus.
Citește mai mult pe Agerpres.
Sursă foto ro.wikipedia.org