EVENIMENT EDITORIAL | Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică

EVENIMENT EDITORIAL | Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Miercuri, 17 august 2022, a fost lansat volumul „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică”. Invitat special a fost conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache, de la Universitatea București. 

Prof.dr. Laurențiu Bădicioiu a lansat miercuri, 17 august 2022, ora 17, în Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploiești, în prezența a cca 50 de participanți, cartea „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică”. Invitat special a fost conf.univ.dr. Daniel Cristea Enache, de la Universitatea București. Cartea a fost publicată la Editura Universității din București și are la bază teza de doctorat a autorului, teză susținută la Universitatea din București în 2019, având drept conducător științific pe d-na prof.univ.dr. Elena Zaharia Filipaș.

Laurențiu Bădicioiu, în prezent profesor de română-engleză la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, a fost marinar, electrician, DJ, radiotelegrafist, jurnalist, fotograf pe vas de croazieră, redactor-șef al publicației „Fereastra”. Organizează de 15 ani Festivalul internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” împreună cu profesorul Victor Minea, cu care a coordonat antologiile „Romeo și Julieta la Mizil”, „Noi iubim Mizilul” și „Quintus 100%”!

Invitat special a fost criticul și scriitorul Daniel Cristea-Enache, în prezent conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității București, director de comunicare al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef adjunct la revista „România literară”, membru al GDS și fondator al Platformei online „Literatura de azi”, vicepreședinte al European Writers’ Council. Pentru bogata și valoroasa activitate a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, printre care pot fi amintite: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Linia de contur”, Premiul Național „Tudor Arghezi”, Premiul pentru critică literară, acordat de Ministerul Culturii, Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, atribuit de președintele României, Klaus-Werner Iohannis etc.

Daniel Cristea-Enache: „Văd acest volum ca pe un autentic eveniment editorial și remarc calitățile autorului de critic și istoric literar. Laurențiu Bădicioiu, fostul meu coleg de facultate și actualul și viitorul meu prieten bun se înscrie în categoria intelectualilor de calibru, care pun osul la muncă și dedică foarte mult timp și foarte multă energie intelectuală și chiar fizică, fiindcă să stai ore, zile, săptămâni întregi în toate bibliotecile ale căror direcțiuni primesc mulțumirile autorului în cuvântul introductiv, inclusiv d-na Mihaela Radu, aici de față deci, a sta ore, zile în biblioteci, în arhive, presupune o energie nu numai intelectuală ci și fizică.[…] Laurențiu Bădicioiu este un adevărat istoric literar care explorează din unghiuri multiple acest material foarte amplu, foarte vast al unui subiect de cercetare din care rezultă o carte care se va transforma într-o referință bibliografică de acum încolo pentru alți cercetători ai subiectului, ai domeniului.”

Vorbind despre propria carte, Laurențiu Bădicioiu a afirmat că a urmărit, printre altele, să afle cum, când, de ce și de cine se râdea în perioada interbelică. Concluzia la care a ajuns este că și astăzi, ca și atunci, românul râde de lucruri neesențiale, preferă divertismentul, veselia, fiind atras de derizoriu.

Mihaela Radu, director al bibliotecii, a făcut cunoscută aprecierea de care s-a bucurat cartea din partea criticului literar Eugen Negrici: „Cartea domnului Laurențiu Bădicioiu nu este doar o contribuție veritabilă la cunoașterea publicațiilor satirico-umoristice din perioada interbelică, ci și o încercare reușită de aprofundare și limpezire a tezelor referitoare la conceptele de umor și comic.”

Prof. dr. Niculina Bercea, C.N. „I.L. Caragiale, Ploiești: „Lansarea a fost un regal intelectual și afectiv, un generos exemplu de cercetare aplicată, vie, rafinată cu insomnii de mătase... O bucurie de transfer energetic între generații iubitoare de carte, dar și de „ghidușii și ghidușari,” o rara avis între lansări editoriale cu arheologie revuistică, dar cu detectări de puls cultural peren. Ne bucurăm de carte n generații de cititori de aici înainte... Acribia cercetătorului Laurențiu Bădicioiu face loc în fiecare pagină unui duh altcumva uitat, fără truda și vocația celui ce ne-a încredințat briliant încă din 2021 prin Editura Universității,  București: „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică. Cinste creatorilor și celor ce se delectează și se înalță prin operele lor!”

Au mai intervenit Laurențiu Ghiță, redactor-șef al revistei „Epigrama”, prof. Dan Culicovschi, cunoscut realizator de emisiuni culturale și epigramist și dr. Elis Râpeanu, epigramistă, cercetătoare care a obținut primul doctorat din lume, având ca temă studiul epigramei.  Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Image