La Muzeul Omului din Palatul Culturii, secție a Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, este organizată expoziția temporară ″Comorile Sirenelor - Sidef și Perle″.
În vitrine sunt expuse specii de moluște producătoare de perle din colecția de nevertebrate a muzeului, alături de bijuterii cu sidef și perle. “Pe lângă piesele valoroase din colecția de malacologie, prezentăm și 3 mulaje după cele mai mari perle descoperite: 2 concrețiuni calcaroase, Perla Puerto Principesa și Perla Lao Tzu – perla lui Alah, realizate de scoici din specia – Tridacna gigas și o perlă sidefată produsă de o scoică de apă dulce, Perla leului adormit”, spune realizatoarea expoziției, muzeograf Corina Mihai, șef de secție la Muzeul Omului. Pe panouri sunt prezentate informații științifice despre perle, precum caracteristici, modul de formare și diversitatea lor, dar și perle celebre, curiozități, utilizarea lor ca bijuterii din cele mai vechi timpuri, mituri și legende despre perle.
Dintre cele 8000 de specii de scoici cunoscute în natură, doar 20 dintre ele sunt perlifere. Scoica formează o perlă atunci când în interiorul ei pătrunde un fir de nisip. Pentru a se proteja, depune în jurul corpului străin mii de straturi concentrice de sidef, proces care poate dura între 10 și 20 de ani.
Dintre toate pietrele prețioase, perla poate fi considerată o “piatră vie”, este singura utilizată la bijuterii fără niciun tratament special. Fascinante și unice, perlele ne invită să le cunoaștem mai bine în această expoziție, care poate fi vizitată gratuit în perioada martie-aprilie 2025.