GALERIE FOTO. Sărbătoarea bujorului de munte la Cheia

GALERIE FOTO. Sărbătoarea bujorului de munte la Cheia
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În luna iunie a fiecărui an, în stațiunea montană Cheia este sărbătorit rhododendronul, cunoscut ca bujorul de munte. Muntele Roșu și-a lut numele de la această plantă ocrotită de lege și declarată monument al naturii, care îl acoperă ca un covor roșu cu florile sale, de obicei în perioada mai-iunie.

În zi de sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie, la muzeul de cristale „Flori de Mină” din Cheia, secție a Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, a avut loc vernisajul expoziției „Existență și tradiție – rhododendronul”, în prezența unui public dornic de cunoaștere și frumos. Cuvântul de deschidere a fost adresat de directorul general al muzeului Bogdan Burghelea, iar prof.dr. Emilia Iancu, cercetător științific ne-a introdus în tainele acestei flori rare și necesitatea de a fi cunoscută și ocrotită: “Rădăcinile sale sunt bine înfipte în pământ, deși crengile nu depășesc  50 de centimetri. Dacă o scoți din pământ, nu durează mai mult de câteva ore și planta moare, de aceea bujorul de munte este ocrotit de lege și noi trebuie să-l protejăm”.

La această sărbătoare nu au lipsit momentele artistice, care au delectat publicul, într-o îmbinare frumoasă între natură și cultură. Copiii de la grădinița din Cheia au interpretat cântecele vocal și instrumental din clopoței, iar Primăria Măneciu a participat cu Grupul de fluierași al Căminului Cultural Măneciu și un moment de dans popular susținut de copii. “Grupul de fluierași este condus de Adrin Mihaiu, care a învățat singur să cânte la fluier în copilărie și apoi și-a construit primul instrument . Acum realizează în atelierul său diferite fluiere și alte instrumente, caval, cimpoi”, a precizat directoarea Căminului Cultural, Lidia Pavel.  Acest renumit meșter popular al zonei  își transmite pasiunea mai departe micilor și talentaților fluierași, care fac să răsune doinele și horele românești .

Existența și tradiția valorilor culturale și naturale ale zonei  sunt promovate deopotrivă prin intermediul muzeelor din localitate și al Primăriei Măneciu. În acest context, Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova va desfășura anul acesta o serie de activități importante în Cheia, precum Școala de Vară de Antropologie în luna august și Simpozionul Interdisciplinar Internațional “Natura și Omul” în lun septembrie, la Centrul de Ecologie și Antropologie al muzeului, având ca invitați păstrătorii tradiției locale din Măneciu.

{cwgallery}

Roxana Manolache

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Image