RETETA ZILEI: Iepure la tava, cu ciuperci, cartofi si ceapa

O reală delicatesă dacă este gătit corect, iepurele are o carne foarte gustoasă şi săracă în colesterol, însă are nevoie şi de multă atenţie înainte de a fi băgat la cuptor. Ideal ar fi să îl păstraţi peste noapte într-un vas cu puţin vin sec sau demisec, ulei de măsline, sare, piper, cimbru, rozmarin şi usturoi pisat. Dacă nu vreţi să pierdeţi prea mult vin, puteţi completa cu apă până când carnea de iepure este complet acoperită în vas.

INGREDIENTE:

- Un iepure întreg sau bucăţi de iepure, aproximativ un kilogram

- 4 cartofi medii

- 3 cepe medii

- o conservă de ciuperci feliate

- 5-6 măsline

- 3 roşii

- 350 ml vin demisec

- sare, piper, rozmarin, cimbru

MOD DE PREPARARE:

Abia după ce a stat între două ore şi o zi în acest amestec, începem procesul de coacere. Până se încălzeşte cuptorul, la aproximativ 170 de grade Celsius, o temperatură relativ mică, aşezăm bucăţile de carne în tavă, alături de cartofii tăiaţi cuburi, ciuperci, ceapă şi usturoi, peste care turnăm o parte din amestecul iniţial de vin, ulei şi condimente şi completăm cu puţin vin. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor, pentru o oră şi jumătate-două ore.

Având în vedere că durata de coacere este una destul de mare, mulţi bucătari recomandă ca usturoiul să fie pus întreg, altfel existând riscul să elibereze prea mult gust şi să "eclipseze" total carnea. Mai puteţi adăuga roşii, tăiate sferturi, la fel ca şi ceapa, dar şi măsline întregi.

După prima serie de coacere, îl verificăm, scoatem folia şi mărim focul, astfel încât carnea să se rumenească. Dacă este nevoie, mai completăm cu amestecul în care a stat iepurele la frigider. Îl mai lăsăm aşa cel puţin o jumătate de oră.