fbpx

Vezi ce măsuri promite Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea și cu ce se ocupă acest minister în alte țări din Europa

Vezi ce măsuri promite Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea și cu ce se ocupă acest minister în alte țări din Europa
Image
Image

Marți seară, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista viitorului Guvern al României, care este format din 20 de miniștri. Singura femeie din acest cabinet este Gabriela Firea. Aceasta va conduce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și are printre principalele obiective creșterea natalității. Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR abundă de măsuri care ar trebui să vină în ajutorul familiilor tinere.

Printre aceste măsuri se numără scutirea de contribuții la sănătate pentru familiile cu cel puțin 3 copii, finanțare pentru achiziția de mașini de familie, grant-uri de 45.000 euro pentru locuințe, indemnizație pentru rude care cresc copiii, dar și măsuri care vizează reducerea șomajului în rândul tinerilor și al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani prin acordarea de scutiri la impozite firmelor care aleg să angajeze astfel de persoane.

Potrivit Digi24.ro, noul Minister își propune construirea sau realibilitatea a 500 de creșe, grădinițe, școli, cămine studențești, realizarea de tabere școlare și campusuri, dar și creșterea gradului de vaccinare în instituțiile de învățământ. Totodată, are în vedere combaterea violenței domestice, dar și mai multe proiecte pentu tineret. Ideea unui Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a venit de la UDMR la negocierile purtate în ultimele săptămâni pentru formarea noii coaliții de guvernare de la Palatul Victoria.

Ministerul Familiei este o normalitate pentru o mare parte a țărilor din Europa, pentru multe dintre state reprezentând un minister al viitorului. Acesta are rolul de a se ocupa de grija pentru sănătatea comunitară. În Norvegia, un astfel de minister a apărut încă din 1956 și este un portofoliu foarte important pentru guvernul de la Oslo. În Marea Britanie, un astfel de minister ajută familiile defavorizate. La inițiativa acestuia, copii din Regatul Unit primesc o masă gratuită la școală. Ministerul Familiei există și în Germania, se are în vedere sănătatea mintală a copiilor.

Ministerul Familiei există și în estul Europei, în Ungaria și Polonia. Problema cu aceste ministere este însă că acest minister reprezintă doar un mijloc de a consolida politicile populiste ale guvernelor de la Budapesta și Varșovia.

În România, Ministerul Familiei va fi un minister al voucherelor, tichetelor și subvențiilor. Rămâne de văzut care va fi direcția spre care o va lua Ministerul Familiei de la București.

Citește mai mult pe Digi24.ro.

Foto: Digi24.ro.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.