VIDEO - Câmpineanca Georgeta Popescu a câștigat aurul olimpic la nici 18 ani. Performanță incredibilă la monobob, un sport pentru care România nu are nici măcar o pistă

VIDEO - Câmpineanca Georgeta Popescu a câștigat aurul olimpic la nici 18 ani. Performanță incredibilă la monobob, un sport pentru care România nu are nici măcar o pistă
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Înainte chiar de vârsta majoratului, o câmpineancă scrie istorie în sportul românesc. Georgeta Popescu este campioană olimpică la monobob, după ce a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Lausanne și a reușit o performanță care nu numai că i-a întrecut propriile așteptări, ci la care nici nu a îndrăznit să viseze.

Pasionată de când se știe de sport, a început de mică să joace baschet, apoi a cochetat cu atletismul și, după o vreme, a trecut la aruncarea suliței. De bob s-a apucat acum trei ani.

"Am fost trimis să găsesc și să pregătesc sportivi născuți în 2002-2003. Am căutat în toată zona, pe Valea Prahovei. Doamna antrenoare Jeni Bran mi-a recomandat-o pe Georgeta. Am căutat-o la școala generală, un copil m-a îndrumat la ea, am găsit-o pe mama ei care a sunat-o, a chemat-o... Georgeta mi-a spus că vrea să facă acest sport. După o lună am început coborârile pe Innsbruck", a povestit antrenorul Georgetei, Cezar Popescu.

Așa a început drumul către o performanță  care a marcat o premieră în sportul românesc. "Nu mă așteptam. Sincer, nici nu îmi doream aurul olimpic. Îmi doream o medalie și am muncit greu pentru a obține o medalie. Acum fac eforturi pentru a mă califica la JO de la Beijing, din 2022. Pregătirea în sine nu mi se mai pare dificilă, odată ajunsă la acest nivel. Mă trezesc la 5.30 dimineața, am două ore de antrenament dimineața și două ore după-amiaza, liceul mi se pare din ce în ce mai ușor...", ne-a spus Georgeta, descriind cu atâta simplitate un program care, probabil, pe mulți i-ar răpune.

Pentru ea este, însă, ceva firesc. Și asta deoarece a înțeles că performanța presupune multă muncă, dar și multă disciplină. Este "rețeta" indicată și de antrenorul său, care spune că a devenit o adevărată provocare, în zilele noastre, să găsești tineri dispuși la un program ca de "armată", pentru performanță. "Eu asta caut, în primul rând: copilul să vrea să facă. Este foarte important. Apoi trebuie ca și părintele să vrea, mai ales că acesta este un sport periculos. Georgeta a prins și 130 km/oră. Îți trebuie apoi viteză și forță. Așa cum o vedeți pe Georgeta, ea a excelat în forță. Monobobul are 180 de kilograme și trebuie să-i imprimi o viteză mare în primii 50 de metri", a povestit acesta.

Dincolo de toate aceste provocări, specifice sportului de performanță, Georgeta a trebuit să se descurce și în condițiile în care nicăieri în țară nu există o bază de antrenament pentru sportul practicat de ea. Chiar și în ceea ce privește pregătirea fizică, în sală sau pe teren, depinde de cei care îi pun la dispozițiile spațiile în care să se antreneze. Iar uneori, asta înseamnă o navetă de zeci de kilometri, până la Ploiești, în zorii zilei, de exemplu, ca să se poată întoarce la timp la Câmpina, pentru a ajunge și la ore.

"În România nu există o pistă de bob, dar asta nu ne-a împiedicat să ne antrenăm. Ne-am pregătit în țară pe partea fizică, iar pe partea specifică am avut înțelegere și susținere de la Federație, să mergem afară pentru antrenamente", a povestit câmpineanca.

Deși este o campioană doar dacă judecăm prin prisma obstacolelor pe care le-a avut de înfruntat, pânp a ajunge la performanța reușită în Elveția, Georgeta este un monument de modestie și bun simț. Până acum două săptămâni, puțini îi știau numele, deși mai obținuse, în doar câteva luni, două medalii de aur, una de argint și una de bronz, la competiții din Europa, rezultate care i-au asigurat participarea la Lausanne.

"Eu ma bucur pentru orice recompensă primită. Și un simplu mesaj de felicitare este de ajuns", ne-a mărturisit senin Gigi, așa cum îi spune antrenorul ei.

Pentru a-i recompensa reușita și a contribui la motivarea ei, și pe viitor, autoritățile din Câmpina s-au întâlnit, astăzi, cu Georgeta Popescu, în cadrul unui eveniment festiv găzduit de Primăria municipiului. "Este o performanță care ne onorează și dovedește, ca și în alte domenii, că tinerii din Câmpina se prezintă la cel mai înalt nivel și din punct de vedere al pregătirii școlare, și la pregătirea sportivă. Aflând de rezultatul Georgetei, în urma unei anchete sociale făcute la locuința ei, am decis să inițiem un proiect de hotărâre pentru acordarea unei garsoniere în blocul de necesitate. O vom face în luna februarie. De asemenea voi propune în Consiliul Local să-i acordăm un premiu de 10.000 de lei", a anunțat primarul Horia Tiseanu.

Trebuie menționat că Georgeta Popescu nu este singura prahoveancă medaliată cu aur la  Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Lausanne. După ce, pe 19 ianuarie, Georgeta Popescu a devenit prima campioană olimpică a României din istoria monobobului, colegul ei de club de la CSO Sinaia, Andrei Nica (Azuga), a cucerit și el medalia olimpică de aur la proba masculină de monobob.

 

 

 

Image