VIDEO | Protest sindical în Ploieşti, împotriva îngheţării salariilor bugetarilor

VIDEO | Protest sindical în Ploieşti, împotriva îngheţării salariilor bugetarilor
Previous Next

Continuă protestele sindicale organizate faţă de deciziile Guvernului de îngheţare a salariilor bugetarilor, de limitare a creşterii pensiilor şi salariului minim, dar şi faţă de condiţiile grele de lucru. Angajaţii din poliţie, penitenciare, administraţie şi grefă judiciară au pichetat miercuri Prefectura Prahova, alături de alte două prefecturi din ţară şi de sediul Ministerului Justiţiei.

Mitingurile de miercuri, organizate simultan în Capitală, Prahova, Constanţa şi Mureş, fac parte dintr-un calendar mai amplu de proteste anunţat de federaţia PUBLISIND, afiliată la Blocul Naţional Sindical. În linii mari, revendicarile vizează "eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea salariului minim cu creşterea preţurilor de consum". La momentul anunţării calendarului manifestărilor, federaţia sindicală explicase că, pe lângă solicitările vizând îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, oamenii protestează contra îngheţării salariilor şi pensiilor, a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi a creşterii salariului minim net cu doar 41 de lei, argumentând că nu solicită altceva decât fusese deja convenit şi punctând că "Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlament".

La protestul derulat astăzi în Ploieşti au luat parte circa 60 de persoane, organizatorii explicând că au limitat numărul de participanţi, pentru respectarea măsurilor de distanţare fizică. A fost un miting paşnic, dar care a dominat fondul sonor în centrul Ploieştiului între orele 10.00 şi 12.00. Pe lângă vuvuzele şi goarne, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare au adus şi mai multe bannere cu mesajul "Legea trebuie aplicată, nu încălcată! Stop discriminării". Unul dintre sindicalişti a intrat în Palatul Administrativ, pentru discuţii cu un reprezentant al Prefecturii.

Calendarul anunţat la nivel naţional se întinde cel puţin până pe 24 februarie, iar sindicaliştii au anunţat că protestele continuă pe termen nelimitat şi că în această perioadă pot recurge şi la alte măsuri, precum "excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activităţi, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acţiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activităţii în anumite domenii de activitate".

Image
Image
Image