JO Paris 2024. Încă un sportiv român scrie istorie la Paris. Mihaela Cambei a obținut argintul, miercuri seară, la haltere feminin - categoria 49 kg. Este prima medalie olimpică obținută vreodată de România, la această probă.
„Este concursul vieții mele pentru care m-am antrenat doi ani de zile. La final am simțit că îmi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare la mână, la gât și deget, cotul mă durea foarte tare, dar am zis că ori la bal, ori la spital. Eu nu am stat să fac calculele, am vrut să îmi fac încercările. Nu știu ce s-a întâmplat, care cum a ridicat. Dacă rata chinezoaica, ne cânta imnul în această seară, dar eu sunt mândră de ce am reușit să aduc, pentru că este prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin.
Această medalie înseamnă absolut totul pentru mine, toată cariera mea de 11 ani. M-am luptat mult pentru ea și cred că ăsta este visul oricărui sportiv. Eu sunt foarte mândră de ceea ce am obținut.
Nu știu dacă a fost neapărat o tactică asta, este un maximal pentru mine la aruncat, nu am mai aruncat niciodată atât într-un concurs. Mi-a fost un pic teamă, dar am încercat să trag cu disperare. Atmosfera a fost foarte mișto și cred că asta m-a ajutat foarte mult, pentru că agitația în general pe mine mă ajută să fiu și mai puternică decât sunt, adrenalina mă ajută să fiu mai puternică.
Toți românii care m-au susținut în această seară și au strigat pentru mine m-au ajutat foarte mult.
Această medalie o dedic antrenorul lui meu, Valeriu Calancea, care m-a suportat în tot acest timp, părinților mei, lui Dumnezeu, care a fost alături de mine și m-a scos sănătoasă din această competiție și întregului staff care a fost alături de mine.
Am sărutat greutățile la final pentru că au fost prietenoase cu mine și ele m-au ajutat. Acest moment este fix așa cum mi l-am imaginat și medalia are fix aceeași culoare”, a declarat Mihaela.
Sportiva noastră s-a clasat prima la stilul smuls, reușind să ridice 93 kg, și a reușit un total de 205 kg cu cele încă 112 ridicate la aruncat. S-a clasat pe locul al doilea, cu doar un kilogram mai puțin ridicat față de câștigătoarea medaliei de aur, chinezoaica Zhihui Hou.
JO Paris 2024. Cătălin Chirilă, record olimpic în seriile probei de canoe simplu 1000 metri
Am trăit totul cu maximă intensitate, poate m-ați văzut ce manifestări am avut în timpul competiției, dar poate până la urmă și acest lucru este o normalitate. Am încă emoții, pentru că știu foarte bine cât de mult contează această medalie la nivel de federație, la nivel de colectiv, la nivel de antrenori, la nivelul tuturor colegilor, pentru c- toţi ne-am dorit să ne îndeplinim acest obiectiv și iată-ne în această seară bucurându-ne toți de această medalie adusă României de Mihaela Cambei, care este o campioană. Și, în seara aceasta, se poate spune că este câștigătoarea medaliei de aur, la cum s-a comportat și la ce parcurs a avut în timpul competiției.
Mie îmi place să spun că în haltere antrenorii concurează, nu stau pe margine, nu transmit indicații, în haltere realmente antrenorii au o contribuție foarte importantă în dinamica acestei competiții. Au gestionat foarte bine concursul de la încălzire. Nici nu știu dacă se putea face mai bine de atât în seara aceasta. A fost o dinamică și s-a jucat tare.
Noi am avut un obiectiv de a câștiga o medalie în această seară, dar nu am putut spune de la început ce culoare.
Şi la Loredana Toma așteptările sunt mari, dar astăzi este seara Mihaelei.
Peste două zile vom avea din nou o competiție la categoria 71 de kg, unde va evolua Loredana Toma și unde sperăm din nou să facă o figură foarte frumoasă, fiindcă merită”, a spus președintele președintele Federației Române de Haltere, Alexandru Pădure.
Team România, locul al 14-lea în clasamentul pe medalii
România ocupă locul al 14-lea în clasamentul medaliilor câștigate la Jocurile Olimpice de la Paris, cu trei medalii de aur - David Popovici (200 m liber); Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle); Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu și Victoria Petreanu (canotaj 8+1); patru medalii de argint - Simona Radiș, Ancuța Bodnar (dublu vâsle); Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (dublu rame); Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie ușoară); Mihaela Cambei (haltere 49 kg); o medalie de bronz - David Popovici (100 m liber).