Luni, 12 August 2019 10:01

Sistem complex de încălzire prin pardoseală descoperit la termele castrului roman de la Alba Iulia

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vestigiile băilor romane care au aparținut castrului Legiunii a XIII-a Gemina au fost descoperite de către arheologii Muzeului Național al Unirii, lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Deși la începutul săpăturilor, în anul 2011, s-a crezut că este vorba despre o parte a barăcilor soldaților romani, cercetările au evidențiat faptul că vestigiile aparțin unei clădiri mult mai importante a castrului roman. 

Potrivit Alba24, arheologii au fost descoperit câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

Cercetarea arheologică preventivă efectuată anul acesta de către o echipă de arheologi ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan și Cristian Titus Florescu), determinată de amenajarea unei terase lângă Poarta a III-a a Cetății Vauban, s-a încheiat cu un rezultat spectaculos: zidurile fundațiilor romane descoperite în această zonă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina aparțin probabil termelor (băilor) legiunii romane.

“Lăţimea zidurilor era impresionantă, variind între 1,2 m – 1,9 m. Cu ocazia descoperirilor din acest an, teoria inițială a fost revizuită, cercetarea furnizându-ne noi elemente planimetrice și arheologice care ne-au determinat să presupunem că este vorba despre o clădire importantă într-un castru de legiune, mai ales în cazul unuia de dimensiunile celui de la Apulum – băile (thermae) legiunii.” a declarat pentru Alba24, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii și responsabilă a cercetării.

Potrivit sursei citate, terasa care urmează să se construiască în zonă nu va afecta complexele arheologice identificate. Mai mult, cu ocazia acestui proiect, se vor populariza descoperirile arheologice făcute în acest punct al castrului de la Apulum.

Sursă foto Alba24.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.