Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Primăria Ploieşti anunţă că va lansa din nou o procedură de selecţie pentru găsirea unei firme care să realizeze o expertiză tehnică la noua staţie de epurare a oraşului, necesară pentru reluarea lucrărilor, după ani întregi de blocaje. Suma alocată, după mai multe selecţii încheiate fără succes, ajunge la un milion de lei, după ce, în primă fază, fusese de 80.000 de lei.

Primele discuţii despre necesitatea unei expertize tehnice la noua staţie de epurare a Ploieştiului, încă aflată în construcţie, au apărut în mandatul trecut, când conducerea de la acel moment a Regiei Autonome de Servicii Publice îşi exprimase temerile că unele instalaţii montate aici s-ar fi putut degrada de-a lungul anilor, în perioada în care lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. În prima parte a mandatului actual, municipalitatea a comandat o expertiză, care avea tocmai rolul de a releva ce s-a făcut până în momentul sistării lucrărilor, ce s-a conservat, ce mai trebuie executat şi, în scenariul pesimist, ce lucrări ar trebui refăcute sau ce instalaţii înlocuite. La momentul respectiv, suma alocată de Primăria Ploieşti pentru această procedură a fost de aproximativ 80.000 de lei, puţin peste media alocată în alte cazuri de municipalitate pentru servicii de expertizare. Chiar şi aşa, nicio firmă nu a fost interesată. Procedura de selecţie a tot fost reluată de atunci şi până în prezent, de cel puţin şapte ori, iar preţul estimat a tot crescut, în speranţa atragerii unor doritori.

La ultimul anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în decembrie, suma alocată a fost de puţin peste 924.000 de lei. Practic, este o sumă de peste 11 ori şi jumătate mai mare decât cea iniţială. Altfel spus, raportată la valoarea de 80.000 alocată în prima fază, este o creştere de peste 1.000%. Primarul Adrian Dobre a declarat acum pentru "Telegrama" că urmează să fie lansată o nouă procedură, cu o alocare financiară de aproximativ un milion de lei, în speranţa găsirii unei firme interesate de acest contract. "Trebuie să emitem autorizaţia de construire pentru restul rămas de executat. Pentru acest lucru avem nevoie de această expertiză, care să arate clar ce mai trebuie făcut, altfel lucrurile sunt relative. La nivel de construcţii, mare lucru nu mai e de făcut, în principiu mai trebuie realizat doar un depozit. Dar valoarea importantă rămasă neexecutată este la partea de instalaţii", ne-a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Lucrările la noua staţie de epurare a Ploieştiului sunt din nou în IMPAS. Primăria şi constructorul nu se înţeleg la bani

"Am solicitat de mai multe ori realizarea acestei expertize tehnice, am şi pierdut numărul licitaţiilor lansate. Pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant, am tot crescut suma alocată", a mai explicat primarul.

De ce nu vine nimeni la aceste licitaţii? Unii oameni care urmăresc domeniul spun că numărul firmelor româneşti specializate în astfel de instalaţii este relativ mic. Mai departe, ei speculează că lipsa de interes pleacă de la miza foarte mare. Practic, expertul contractat de municipalitate ar trebui să spună nu numai ce s-a făcut şi ce nu la noua staţie, ci şi cine ar fi de vină pentru eventualele lucrări de refăcut, expunându-se, automat, şi unor eventuale contestaţii, în contextul în care noua staţie de epurare a Ploieştiului a generat până acum cel puţin două litigii majore, între constructor şi municipalitate, respectiv între administraţia locală şi Ministerul Dezvoltării.

CITIŢI ŞI:

Ploieştiul a scăpat de penalităţi la epurare. RASP a câştigat procesul cu Apele Române

Aşteptată de câţiva ani, expertiza ar trebui să lămurească şi valoarea investiţiei necesare pentru finalizarea staţiei de epurare. Primăria şi firma executantă au încercat să facă o comisie mixtă de inventariere şi să ajungă la un numitor comun, însă nu s-au înţeles la bani. Potrivit unei daclaraţii date de directorul Regiei de Servicii Publice, Raul Petrescu, la finalul anului trecut, municipalitatea estimase că ar mai fi nevoie de circa 4,5 milioane de euro pentru a duce proiectul la capăt, iar constructorul susţinea că necesarul ar fi de aproximativ 11 milioane de euro.

   

Organele de conducere ale PSD Ploieşti şi PSD Câmpina urmează să fie realese, în această săptămână, după expirarea vechilor mandate. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în organizaţia judeţeană, care încheie, joi, seria alegerilor interne. Fără contracandidaţi, actualii preşedinţi ai PSD Prahova şi PSD Ploieşti vorbesc despre schimbări în birourile politice şi despre nevoia de a începe cât mai rapid pregătirile pentru alegerile locale din acest an.

La PSD Ploieşti, conferinţa pentru alegerea noului for de conducere este programată în această seară. Pentru funcţia de preşedinte s-a înscris în competiţiainternă un singur candidat, viceprimarul Cristian Ganea, cel care, de altfel, a condus şi până acum organizaţia municipală. În schimb, la nivelul vicepreşedinţilor vor apărea unele nume noi, au anunţat reprezentanţii formaţiunii.

"Voi candida alături de un Birou Politic Local în care vor exista anumite schimbări.  În cazul în care voi fi reconfirmat în funcția de președinte al PSD Ploiești, atât eu cât și colegii cu care voi face echipă avem ca obiectiv să câștigăm alegerile locale, indiferent de numele candidatului Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al Ploieștiului”, a afirmat Cristian Ganea.

Bogdan Toader: "Voi candida alături de o echipă nouă"

Alegerile interne pentru conducerea PSD Prahova vor avea loc joi. Preşedintele organizaţiei şi al Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, candidează pentru reconfirmarea în funcţie şi spune că noua echipă va trebui să se apuce imediat de lucru pentru pregătirea alegerilor pentru funcţiile de primari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi cea de preşedinte al CJ.

"Vor exista modificări în Biroul Politic Județean. Voi candida alături de o echipă nouă. Suntem încrezători în șansele noastre la alegerile locale din vară, astfel că, imediat după ce va fi validat noul Birou Politic Județean, vom intra în precampanie. Ne-am propus ca până pe 15 februarie să finalizăm lista candidaților la alegerile locale", a declarat Bogdan Toader.

   

Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, şi-a programat marţi o discuţie cu oficialii din Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la posibilitatea de includere a unor noi proiecte de modernizare a sistemelor de termoficare în lista celor finanţabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Edilul susţine că în puţine dintre cele şapte municipii alese iniţial au evoluat demersurile şi speră că va exista o redistribuire a sumelor disponibile, ceea ce ar crea şansele unei investiţii de zeci de milioane de euro în reţeaua primară de distribuţie a agentului termic din Ploieşti.

Autorităţile ploieştene puseseră ochii pe această oportunitate de finanţare încă de anul trecut, când se discuta despre expirarea vechiului contract de operare a sistemului şi despre viitorul termoficării din municipiu. În momentul de faţă, doar şapte localităţi au fost incluse pe lista de finanţare din cadrul POIM, însă în şi mai puţine dintre acestea au început efectiv lucrările. Pentru că unele primării au întârzieri mari, autorităţile care iniţial au ratat finanţarea cer acum redistribuirea fondurilor. "Aşteptăm în cadrul POIM un ghid nou cu privire la reţelele de termoficare, pentru localităţile care nu au fost prinse în prima sesiune. Pentru că sunt mai multe localităţi în impas, sunt două variante, fie banii se dau către alte axe, fie se face o nouă depunere de proiecte şi se redistribuie sumele", ne-a declarat, marţi, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, înainte de plecare către Ministerul Fondurilor Europene.

Edilul susţine că, în scenariul optimist în care va exista posibilitatea atragerii unei finanţări europene consistente, Ploieştiul ar urma să utilizeze banii pentru modernizarea reţelei primare de distribuţie a agentului termic, acolo unde sunt cele mai mari pierderi. Totuşi, chiar şi în acest scenariu, tot rămân multe aspecte de lămurit, mai ales că în prezent sistemul de termoficare a municipiului, unul învechit, e împărţit între doi proprietari, centrala termică de la Brazi şi cea mai mare parte din reţeaua primară aparţinând Consiliului Judeţean Prahova, care deja a început demersuri pentru a ieşi din acest parteneriat.

"În primul ghid au fost eligibile la finanţare investiţiile în reţelele primare şi în cele secundare. Condiţia e să obţii un anumit nivel de eficienţă, care în cazul Ploieştiului s-ar putea obţine numai pentru cea primară. Oricum aici era cea mai mare nevoie de investiţii", a completat primarul Dobre.

   

Într-un punct de vedere oficial transmis în această săptămână, conducerea Eco Burn, societatea care deţine incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, susţine că face demersuri pentru reducerea cantităţilor de gunoaie depozitate în incintă, conform măsurilor impuse de Garda de Mediu, şi că încărcătura din cele două camioane oprite la rampa din Boldeşti - motiv de scandal la nivel naţional săptămâna trecută - nu era una toxică. Reprezentanţii companiei prahovene mai susţin şi că declaraţiile date de ministrul Mediului, Costel Alexe, au fost "denaturate" de Digi24 şi preluate ca atare de alte redacţii.

Reprezentanţii societăţii de neutralizare a deşeurilor au insistat şi pe câteva clipuri video difuzate de aceeaşi televiziune de ştiri, reclamând că acestea au o vechime de peste patru ani. Ele au fost preluate de pe pagina de Facebook "PopeştiBrazi", iar reprezentanţii Eco Burn anunţă că au depus o plângere penală pe numele unui consilier local din comună, pe care îl bănuiesc că se află în spatele respectivelor filmări.

"Ca urmare a controlului ce a avut loc la sfârşitul anului 2019, în urma căruia nu au fost identificate neregularităţi, de natura celor indicate în articolul indicat, ni s-a trasat ca măsură să procedăm la eliminarea deşeurilor identificate în zona de depozitare special amenajată aflată lângă clădirea incineratorului. Termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri se împlineşte la jumătatea lunii februarie 2020, astfel că încă din luna decembrie 2019 subscrisa a luat măsurile pentru ducerea la îndeplinire a măsurii transmise şi este în plin proces de punere în aplicare şi executare a acestor măsuri. Ministrul Mediului nu a făcut altceva decât sa constate că subscrisa este în plin proces de ducere la îndeplinire a măsurilor anterior menţionate, respectiv de eliminare a deşeurilor aflate în zona de depozitare. De asemenea, o dovadă a denaturării informaţiilor prezentate în mediul oniine îlreprezintă şi faptul că acestea sunt însoţite de imagini având ca sursă terţe persoane (Iuliu Andrei Dan), vechi de mai bine de 4 ani de zile, iar nu imagini de la momentul vizitei (întrucât la momentul vizitei nu au putut fi identificate astfel de imagini/ filmări). Menţionăm că împotriva acestuia din urmă (Iuliu Andrei Dan) a fost formulată deja plângere penală de subscrisa tocmai ca urmaie a acţiunilor defăimătoare pe care le întreprinde şi a informaţiilor nereale pe care le publică în spaţiul public", a transmis Eco Burn SRL.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO - Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi

ANALIZĂ | Incineratorul de la Brazi, ameninţat cu închiderea şi o plângere penală

Reprezentanţii companiei îi acuză pe jurnaliştii Digi24 că ar fi scos din context declaraţiile date de ministrul Mediului, cu toate că oficialul guvernamental a avut, în zilele celor două controale, şi postări publice pe pagina sa de Facebook, în care a criticat societatea prahoveană. "Managementul acestor deșeuri este unul defectuos la incineratorul de la Brazi. Cantitatea de deșeuri medicale care intră pe platformă și ar trebui incinerată este cu mult mai mare decât poate duce acest incinerator, fapt ce atrage o serie de alte anomalii de funcționare și abateri de la lege: depozitare neconformă, incapacitatea de a construi o platformă betonată, etc.", afirmase, explicit, Costel Alexe, într-un mesaj în care mai susţinea şi că "incineratorul de la Brazi nu este la prima abatere, încercând și în trecut să introducă deșeuri neconforme în groapa de deșeuri municipale, deșeuri care în mod legal trebuiau incinerate".

Referitor la situaţia apărută la staţia de deşeuri municipale din Boldeşti Scăeni, unde au fost oprite două camioane cu deşeuri venite de la incinerator, reprezentanţii Eco Burn mai spun că încărcătura nu era toxică şi că respectivele deşeuri din interior puteau fi depozitate aici conform prevederilor legale. "În ceea ce priveşte camioanele controlate în data de 17.01.2020 la Boldeşti Scăieni, acestea transportau deşeuri de medicamente (cod deşeu 20 01 32, conform HG 856/2002), deşeuri care, în conformitate cu dispoziţiile legale, se pot eliminina şi prin depozitare la groapa de gunoi. Deşi în spaţiul public nu se face distincţie între deşeuri de medicamente şi deşeuri medicale, legislaţia încadrează aceste deşeuri în categorii diferite, supunându-le unor tratamente diferite. Prin intermediul controlului efectuat, reprezentanţii Gărzii de Mediu au dorit să se asigure cu privire la conţinutul încărcăturii, deşi nu existau suspiciuni cu privire la acesta, documentele însoţitoare făcând dovada trasabilităţii şi a conţinutului", se mai arată în comunicatul transmis de Eco Burn SRL.

   

Nu trece săptămână fără să apară noi suspiciuni de îmbolnăviri de pestă porcină africană, în Prahova. Analizele de laborator comandate în ultimele zile au confirmat prezenţa virusului la 11 porci mistreţi, găsiţi pe trei fonduri de vânătoare din judeţ. Autorităţile prahovene s-au reunit luni într-o şedinţă extraordinară, în care au discutat despre măsurile necesare, în speranţa de a limita răspândirea bolii.

Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Prahova au fost convocaţi de prefectul judeţului, luni, pentru a lua act și a aproba noi programe de măsuri privind combaterea pestei porcine africane, după ce atât DSVSA Prahova cât și IDSA București au confirmat existența de noi cazuri, informează Prefectura, într-un mesaj transmis astăzi.

Cele 11 cazuri noi au apărut zilele trecute, pe trei fonduri de vânătoare. Este vorba despre 9 porci morţi, găsiţi pe fondul de vânătoare 42 Malu Roșu, un caz de pestă porcină africană la mistreț confirmat pe fondul de vânătoare 36 Cosmina şi încă unul , tot la mistreț, pe fondul de vânătoare 13 Negoiești, a mai anunţat Prefectura Prahova.

   

"Cei din conducerea Primăriei vor să mă ia de prost", reclamă Bogdan Minculeţ, bărbatul din Mizil intrat, pe 13 ianuarie, în greva foamei, nemulţumit de lipsa de transparenţă şi cheltuielile administraţiei locale. Cu opt kilograme mai uşor şi mult mai determinat să primească răspunsuri la solicitările transmise către Primărie, bărbatul a intrat astăzi în a doua săptămână a protestului.

Nemulţumit de relaţia cu autorităţile locale, de lipsa investiţiilor şi de faptul că acestea nu i-au oferit răspunsuri la mai multe petiţii, Bogdan Minculeţ a intrat, în urmă cu fix o săptămână, în greva foamei, reclamând lipsa de transparenţă a Primăriei Mizil privind investiţiile sau situaţia deşeurilor. După primele zile de protest, omul spune că a primit o parte din documentele solicitate, dar tot nu este mulţumit. În unele cazuri numerele de înregistrare ale unor documente oficiale nu corespund, iar în altele i s-au prezentat nişte liste de cheltuieli, dar fără facturile justificative, reclamă prahoveanul, care spune că e dispus să continue acest protest extrem până când va primi toate răspunsurile solicitate.

"Primarul se spală pe mâini, nu are nimeni niciun răspuns şi nicio vină, probabil doar eu, pentru că sesizez nereguli şi îi irit. Mi s-au arătat câteva documente, dar incomplete. De exemplu, mi se răspunde că s-a cheltuit suma X de la bugetul local, iar când cer factura îmi spun că n-o mai găsesc. Exemplul este în cazul acţiunilor de salubritate. Răspunsul oferit a fost o batjocură la adresa mea, o încercare de măsluire a datelor, în final să mi se spună că nu există acea factură, că asta-i tot, dacă vreau, altceva nu au de unde îmi da", a reclamat Bogdan Minculeţ.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Un bărbat din Mizil a intrat în greva foamei şi cere transparenţă şi investiţii din partea Primăriei

După prima săptămână de proteste, bărbatul de 45 de ani a pierdut aproape opt kilograme şi a ajuns la spital pentru un consult, dar spune că e determinat să continue greva foamei. "Sunt şapte zile în care n-am gustat nici măcar un biscuit, am supravieţuit doar cu apă şi ceai şi o perfuzie primită la spital. Aştept să primesc răspunsuri clare din partea Primăriei, asumate, nu caricaturi de răspunsuri", a mai mărturisit grevistul.

Festivalul cu un singur spectator

Mizileanul a postat periodic mesaje din timpul protestului pe profilul personal de Facebook, unde a făcut referire, printre altele, la o cheltuială de 10.698 de lei făcută pentru salubritate în toamnă şi la o factură de 80.000 de lei plătită de administraţia locală pentru a organiza Serbările Toamnei.

Este vorba despre acelaşi festival devenit celebru după ce, în urma primei seri de cântări, în presă a apărut o fotografie cu un singur spectator în faţa scenei. Potrivit datelor publicate la momentul respectiv de Libertatea, Primăria a plătit circa 19.000 de lei din sponsorizări şi peste 61.000 de lei din bugetul propriu, iar primarul a declarat la momentul respectiv că prima seară a fost mai degrabă de încălzire, cu spectacole susţinute de copii, în timp ce recitalurile de sâmbătă şi duminică au adus peste 2.000 de spectatori.

   

Sancţionată de mai multe ori în ultima vreme, firma EcoBurn, care deţine hulitul incinerator de deşeuri de la Brazi, e într-un nou scandal, după ce ministrul Mediului a reclamat mari nereguli în timpul unui control, culminând cu o tentativă de a ascunde ilegal resturi periculoase. Oficialul a declarat că va depune la Procuratură o plângere, care ar putea viza şi anumiţi funcţionari publici. 

Joi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a venit în control la firma EcoBurn, care deţine un incinerator de deşeuri în Parcul Industrial Brazi, la câteva sute de metri de Centura de Vest a Ploieştiului. Vizita a fost făcută în contextul în care compania, specializată şi autorizată în neutralizarea deşeurilor periculoase, mai fusese în ultima vreme controlată de autorităţile de mediu, iar în urma neregulilor descoperite a primit un termen de conformare, până pe 15 februarie. Explicnd că a vrut să vadă cum decurge implementarea măsurilor dispuse anterior, oficialul guvernamental s-a prezentat joi la poarta societăţii, anunţând, însă, că a găsit noi nereguli, vizând depozitarea de deşeuri în condiţii improprii, peste limitele convenite, şi nerespectarea ciruitelor pentru anumite categorii de deşeuri periculoase. Totul a culminat, în noaptea de joi spre vineri, cu o tentativă de ascundere a unei părţi din aceste gunoaie toxice, încărcate în două camioane, care au fost trase pe dreapta la intrarea în rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni şi controlate de Garda de Mediu. În replică, societatea a negat acuzaţiile, aşa cum a făcut-o şi la precedentele scandaluri, susţinând că a depozitat corect deşeurile, că face eforturi pentru conformarea la măsurile dispuse de Garda de Mediu şi că problemele invocate de ministru n-ar fi susţinute şi de filmărle făcute la faţa locului. 

Garda de Mediu, vizată de anchetă? 

Ministrul a mai amintit că, în decembrie, a dispus un control la EcoBurn, derulat de Garda Naţională de Mediu şi comisariatele din Prahova şi Bucureşti şi, în paralel, o investigaţie din partea Corpului de Control din Minister, „pentru a verifica dacă în ultimii ani instituțiile din subordinea Ministerului Mediului și-au făcut treaba cu profesionalism și și-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare și sancționare a oricăror abateri”. Apoi, Costel Alexe a declarat că a decis să sesizeze organele de cercetare penală, după ce a primit concluziile Corpului de Control, ceea ce dă de înţeles, raportat la spusele sale de mai devreme, că are suspiciuni cu privire la comportamentul unor inspectori din instituţiile de mediu. „Am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteți, nu aș dori să le comentez acum, așteptând să văd cum evoluează dosarul”, s-a limitat să afirme ministrul.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO - Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi. Incineratorul riscă să fie închis

Referitor la ce-a găsit joi la Brazi, acesta a mai punctat că nu a fost prima abatere: „În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rânduri vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor. Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonata de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol. Înțeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Națională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității”. 

Camioane cu deşeuri periculoase 

Coincidenţă sau nu, după plecarea ministrului, două camioane cu deşeuri au fost oprite la intrarea în rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, acolo unde ajung gunoaiele menajere, reciclabile, din construcţii sau vegetale din multe localităţi prahovene, inclusiv Ploieşti, însă nu şi deşeuri periculoase, pentru care legislaţia este mult mai strictă şi prevede metode de neutralizare diferite. Garda de Mediu a venit imediat în control, iar autorităţile au anunţat public că respectivele camioane fuseseră încărcate la Brazi, cu intenţia de a ascunde ilegal, la rampa operată de Vitalia, deşeuri medicale.

„În momentele cât am stat în zona incineratorului de deșeuri periculoase de la Brazi, am observat cu surprindere că se încărcau camioane cu deșeuri și, evident, am solicitat comisarilor Gărzii de Mediu să monitorizeze zona și în câteva ore am fost informat că au plecat de acolo două camioane cu deșeuri suspecte a fi periculoase, iar în cursul serii de joi, 16 ianuarie, acestea au ajuns la depozitul ecologic de deșeuri municipale tot din judetul Prahova. Și administratorii depozitului de deșeuri municipale au constatat faptul că încărcătura acelor camioane nu este conformă Ghidului de însoțire a transportului, existând suspiciuni rezonabile că se dorea ca deșeurile ce trebuiau arse la incinerator să fie îngropate neconform în cadrul unei gropi de deșeuri municipale”, a detaliat ministrul Costel Alexe, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, în care a mai afirmat că vehiculele de mare tonaj s-au întors în curtea EcoBurn, unde încărcătura a fost descărcată şi controlată de Garda de Mediu.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Eco Burn susţine că-n camioanele oprite la Boldeşti nu erau deşeuri periculoase şi că declaraţiile ministrului Mediului au fost denaturate

„Incineratorul de la Brazi nu este la prima abatere, încercând și în trecut să introducă deșeuri neconforme în groapa de deșeuri municipale, deșeuri care în mod legal trebuiau incinerate! Managementul acestor deșeuri este unul defectuos la incineratorul de la Brazi. Cantitatea de deșeuri medicale care intră pe platformă și ar trebui incinerată este cu mult mai mare decât poate duce acest incinerator, fapt ce atrage o serie de alte anomalii de funcționare și abateri de la lege: depozitare neconformă, incapacitatea de a construi o platformă betonată, etc. Le-am transmis atât inspectorilor care conduc verificările, cât și administratorului platformei, că nu mă joc cu viața oamenilor și nu mă abat de la litera legii în materie de siguranța populației și protecție a mediului. Fără jumătăți de măsură, fără compromisuri!”, a conchis ministrul Mediului. 

Ce spune EcoBurn 

„Telegrama” a solicitat, vineri, puncte de vedere din partea companiei de tratare a deşeurilor periculoase şi a Gărzii de Mediu Prahova, însă până la redactarea acestui text nu am primit niciun răspuns. În schimb, conducerea EcoBurn a transmis un drept la replică, adresat Digi24, în care afirmă că  în curtea societății nu sunt depozitate deșeuri medicale. Acestea sunt „depozitate exclusiv în spațiile special amenajate din interiorul clădirii, respectiv în camerele frigorifice funcționale. În imagini se observă deșeuri provenite din activități industriale care, în legislația în vigoare nu trebuie depozitate în spații frigorifice, acestea fiind ambalate – această stare de fapt observându-se în imaginile prezentate”. Potrivit companiei, în curte sunt depozitate doar deșeuri care „pot și/ sau se impune a fi depozitate în aer liber, acestea fiind aranjate în funcție de caracteristicile fizico-chimice precum și categoria de deșeuri din care fac parte, conform măsurii impusă de autoritatea de mediu. Mai mult de atât din imaginile publicate, contrar afirmațiilor publicate, se observă faptul că societatea noastră face toate demersurile pentru îndeplinirea măsurilor impuse în urma ultimului control, observându-se o necorelare/ nesuprapunere a imaginilor cu declarațiile apărute”. Compania precizează că a se află în perioada de conformare acordată de autoritatea de mediu pentru îndeplinirea măsurilor reținute cu ocazia ultimului control efectuat de aceasta. 

Mai ţineţi minte incendiul din Mimiu? 

Practic, prin mesajul transmis, EcoBurn contestă valoarea de probă a clipului video publicat de ministru pe pagina sa de Facebook, explicând că, în opinia reprezentanţilor companiei, imaginile nu reflectă acuzaţiile lansate de oficialul guvernamental. Coincidenţă sau nu, o poziţionare similară a existat şi când au apărut, tot pe Facebook, pe o pagină nerevendicată de cineva anume, denumită „PopeştiBrazi”, filmări cu un fum gros ieşind pe furnal sau gunoaie toxice scurgându-se pe pământ. Atunci, compania a susţinut că „majoritatea filmărilor făcute publice, imagini prezentate ca fiind din interiorul societății noastre, sunt fie trucate, fie au fost realizate în alte locuri, totul cu scopul de a dezinforma”. Cine s-a uitat la suficiente filme americane cu procese şi chestiuni juridice ştie că etapa de contestare a valorii probelor incriminatorii e una de bază pentru orice avocat bun. În fine, e mai puţin important acest lucru, dar, pentru că veni vorba de coincidenţe, nu putem să nu observăm că un transport de deşeuri periculoase la scurt timp după un control la incineratorul de deşeuri ar fi riscat să treacă, fără intervenţia autorităţilor, tot drept o coincidenţă nefericită, probabil greu de pus în sarcina firmei de neutralizare. Cazul celor două camioane a fost unul rarisim, în care un oficial guvernamental a luat o poziţie, permiţându-şi să conteste această prezumţie a coincidenţei şi să declare public că deşeurile fuseseră scoase din curtea EcoBurn cu intenţia de a fi ascunse. Asta pune într-o altă lumină incendiul puternic izbucnit în toamna lui 2018 în Mimiu, în care au ars cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, în curtea firmei Urban ICIM. Pe lângă faptul că acele reziduuri toxice nu aveau ce să caute acolo, multă lume a speculat la acel moment, ţinând cont de relaţiile dintre cele două firme, că gunoaiele ar fi fost incendiate intenţionat, tot într-o tentativă disperată de a reducere a cantităţilor depozitate în curtea incineratorului. S-a speculat chiar că incendiul ar fi fost raportat la 112 la ore bune după ce izbucnise, dar şi că el a apărut tot după un control în care Garda de Mediu găsise la EcoBurn deşeuri depozitate pe o suprafaţă mai mare decât cea autorizată.

CITIŢI ŞI:

Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului, a explicat cum încercau unele firme să "fenteze" circuitele deşeurilor periculoase

Dacă vă întrebaţi cine e EcoBurn, societatea este condusă de Violeta Ştefănescu, soţia omului de afaceri ploieşean Mihai Ştefănescu. Acesta deţine, singur sau alături de parteneri, mai multe societăţi specializate în construcţii, alimentaţie publică sau industria hotelieră, cunoscute generic drept „grupul de firme Urban”, care include şi pe Urban ICIM, iar omul de afaceri are sau cel puţin a avut până de curând legături puternice în PSD Prahova.

În schimb, dacă vă întrebaţi de ce se găsesc deşeuri medicale la EcoBurn, presa centrală a dezvăluit că societatea a încheiat contracte cu mai multe unităţi medicale, din judeţ şi nu numai, pentru neutralizarea acestor reziduuri. În septembrie 2018, spre exemplu, compania care operează incineratorul de deşeuri din Parcul Industrial Brazi a încheiat un contract acord-cadru de 4.464.000 de lei, adică aproape 1 milion de euro fără TVA, cu Spitalul Judeţean Ploieşti pentru servicii de „colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor medicale”, potrivit anunţului de atribuire din SEAP. „Portofoliul” mai include Spitalul Municipal Câmpina sau Spitalul Universitar „Dr. Carol Davila”.

   

Deputatul de Prahova Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului până în 2019, a reacţionat vineri după apariţia unui incident în care au fost implicate două camioane pline cu deşeuri periculoase, lângă Ploieşti. Parlamentarul susţine că în România există un management defectuos al deşeurilor, a explicat cum au încercat în trecut unele firme să ocolească legile şi a cerut sancţiuni pentru vinovaţii din cazul de faţă.

"Managementul defectuos al deșeurilor se dovește, încă o dată, a fi una dintre problemele cele mai grave de mediu, în România. Nu întâmplător am atras atenția, în 2017, asupra acestui pericol, când ecologizarea depozitelor neconforme și asigurarea spațiilor de depozitare erau “rezolvate” de administratori prin incendiere ori acoperire cu pământ, de ochii lumii, iar circuitul deșeurilor periculoase era «fentat» de băieții deștepți... Am ordonat Gărzii de Mediu și Corpului de control al ministrului zeci de acțiuni și m-am dus și personal în numeroase localități din țară pentru a mă asigura că vom reuși să punem punct unor astfel de situații. În paralel, în fiecare regiune a României, specialiștii Ministerului Mediului au avut întâlniri de lucru cu toți factorii responsabili de gestionarea deșeurilor din absolut toate județele, pentru a înțelege regulile europene pe care le avem de respectat, în beneficiul sănătății noastre și a mediului, dar și al economiei, pentru că, de fapt, prin colectare separată și reciclare, deșeul devine o resursă", a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu într-un mesaj publicat astăzi pe pagina de Facebook.

Reacţia vine după ce, vineri dimineaţă, Garda de Mediu a oprit în trafic două camioane pline cu deşeuri medicale, încadrate ca deşeuri periculoase. Acestea proveneau de la incineratorul de deşeuri al EcoBurn de la Brazi şi ar fi urmat să ajungă, contrar reglementărilor, la rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, a anunţat actualul ministru al Mediului. În urma acestui incident, Graţiela Gavrilescu a solicitat public sancţiuni exemplare.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Camioane cu deşeuri periculoase, oprite în trafic şi controlate lângă Ploieşti

"Prahova a fost unul dintre județele cele mai controlate, monitorizate, informate, sprijinite, încurajate și chiar și sancționate pentru că mi-am dorit din suflet ca județul meu să fie un etalon în domeniul corectei gestionări a deșeurilor! Se pare că nu a fost destul sau că unii au respirat ușurați că au scăpat de mine și își fac de cap! Altfel ce pot înțelege din informațiile din presa de azi? Dacă situația se confirmă, sunt prima care cere pedepse maxime pentru toți cei vinovați!", a conchis Graţiela Gavrilescu.

   

Două camioane încărcate cu deşeuri periculoase au fost oprite în trafic vineri dimineaţă, lângă rampa de deşeuri din Boldeşti Scădeni, şi sunt controlate de comisarii Gărzii de Mediu Prahova. Sunt surse care spun că această acţiune ar avea legătură directă cu un control derulat ieri, la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova au confirmat că efectuează un control în această zonă, fără a oferi alte informaţii oficiale. Potrivit unor surse, se pare că şi ministrul Mediului, Costel Alexe, este prezent în judeţ, pentru a doua zi consecutivă. Coicidenţă sau nu, acest transport de deşeuri vine după ce, ieri, ministrul controlase incidenratorul din Parcul Industrial Brazi deţinut de EcoBurn şi declarase, la plecare, că a găsit o cantitate mare de gunoaie periculoase depozitate aici, peste limita stablită. Din nou, coicidenţă sau nu, cele două camioane au fost interceptate în trafic fix în apropiere de rampa de deşeuri de la Boldeşti.

Problema evidentă este că în cazul deşeurilor periculoase există anumite norme şi restricţii, motiv pentru care ele trebuie depozitate, sortate şi neutralizate separat de cele menajere, vegetale sau reciclabile care ajung de regulă la rampa ecologică.

CITIŢI ŞI:

Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi. Incineratorul riscă să fie închis

"Telegrama" a solicitat un punct de vedere oficial din partea Gărzii de Mediu Prahova cu privire la rezultatele controlului, tipurile de deşeuri şi provenienţa lor şi măsurile dispuse. De asemenea, am transmis o solicitare şi către reprezentanţii firmei EcoBurn, cu privire la controlul derulat joi, dar şi la informaţiile pe surse care leagă verificările de vineri de activitatea societăţii. În acelaşi spirit al imparţialităţii, trebuie precizat că, în toate punctele de vedere oficiale transmise în ultima vreme, conducerea EcoBurn a susţinut că respectă legislaţia din domeniu şi că a făcut investiţii însemnate în acest sens, asta în ciuda numeroaselor acuzaţii care au vizat compania.

(Foto: arhivă)

   

Conducerea Maternităţii Ploieşti a transmis un comunicat de presă, după ce o tânără de 28 de ani din Ariceştii Rahtivani, însărcinată în luna a noua, a fost găsită decedată în propria locuinţă, la scurt timp după ce fusese în unitatea medicală pentru un consult. Reprezentanţii spitalului susţin că pacienta nu prezenta semne care să-i alarmeze pe medici, motiv pentru care a fost lăsată să plece acasă.

"Am analizat activitatea medicală şi coroborând cu datele obţinute de la Serviciul de Ambulanţă Prahova am identificat o pacientă din comuna Ariceltii Rahtivani, care s-a prezentat la spital în cursul zilei de ieri, dimineaţa, în vârstă de 28 de ani, însărcinată în 9 luni. Pacienta s-a prezentat la un control de rutină pentru această perioadă a sarcinii (monitorizare), efectuându-se ecografie şi test nonstress, evaluându-se starea mamei şi a fătului, prognosticul de naştere fără să se impună spitalizare continuă. Precizăm că aceste investigaţii au fost efectuate în regim de Spitalizare de Zi", se arată într-un răspuns oficial, semnat de managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, Alexandru Gheorghe, şi directorul medical al unităţii, Călin Boeru.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Tânără însărcinată găsită decedată, la Ariceştii Rahtivani

Noi detalii în cazul tinerei însărcinate în nouă luni care a murit la Ariceștii Rahtivani

"Pe toată durata şederii în spital, pacienta a prezentat o stare generală bună, a colaborat cu personalul medical, fără să acuze nicio altă simptomatologie. Din ceea ce ni s-a adus la cunoştinţă, pacienta a fost monitorizată pe perioada sarcinii, nedeclarând nicio patologie sau afecţiune preexesitentă sarcinii", se mai arată în punctul de vedere oficial transmis de Maternitatea Ploieşti.

   

Pagina 1 din 410