Garda de Mediu Prahova face noi precizări privind incidentul de săptămâna trecută, când două camioane încărcate cu deşeuri suspecte au fost oprite la intrarea în rampa ecologică din Boldeşti Scăeni, controlate şi întoarse către expeditor. În timp ce reprezentanţii societăţii Eco Burn susţin că în camioane se aflau medicamente vechi, care pot fi aruncate şi la rampă, autorităţile spun, într-un răspuns oficial, că încărcătura nu corespundea documentelor de însoţire, iar operatorul incineratorului de la Brazi a fost amendat contravenţional.
Joi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut un control la incineratorul de deşeuri periculoase operat de Eco Burn, în interiorul Parcului Industrial Brazi, declarând că a vrut să vadă cum decurg operaţiunile pentru alinierea la măsurile impuse de autorităţi la precedentele controale. Oficialul guvernamental s-a plâns că a găsit deşeuri depozitate pe o suprafaţă foarte mare, în condiţii improprii, mult peste suprafaţa autorizată, de altfel o problemă care a mai fost reclamată şi în trecut în cazul Eco Burn. La scurt timp, două camioane pline de gunoaie au plecat din curtea Eco Burn, unde se face neutralizare de deşeuri toxice, şi au ajuns la rampa din Boldeşti Scăeni, operată de Vitalia, unde se depozitează deşeuri menajere sau alte categorii de deşeuri care nu sunt periculoase. Camioanele au fost oprite la intrarea în rampă şi verificate de inspectorii Gărzii de Mediu Prahova.
După incident, Eco Burn a transmis un punct de vedere oficial în care a precizat că în respectivele vehicule erau deşeuri din medicamente, care, conform legii, nu trebuie neapărat incinerate, putând fi neutralizate şi prin aducerea la rampa municipală. Răspunsul primit din partea autorităţilor, la o solicitare transmisă vineri de Telegrama, în ziua în care s-a aflat de incidentul de la Boldeşti, îi contrazice, însă, pe reprezentanţii Eco Burn. În răspunsul transmis la redacţie, Garda de Mediu Prahova susţine că în cele două camioane, acoperite cu prelate şi ajunse la rampa de la Boldeşti încă de joi după-amiaza, erau deşeuri din mai multe categorii, amestecate. Expeditorul a primit o amendă contravenţională de 20.000 de lei, pentru neconcordanţele din avize.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Eco Burn susţine că-n camioanele oprite la Boldeşti nu erau deşeuri periculoase şi că declaraţiile ministrului Mediului au fost denaturate
ANALIZĂ | Incineratorul de la Brazi, ameninţat cu închiderea şi o plângere penală
"Conform documentelor de transport, deşeurile respective au fost încadrate de expeditorul SC Eco Burn SRL Brazi ca fiind «medicamente - cod deşeu 20 01 32». După descărcarea celor două camioane pe amplasamentul depozitului, într-o zonă liberă, în prezenţa reprezentanţilor CNM - CJ Prahova, deşeurile au fost vizualizate constatându-se că acestea erau deşeuri amestecate de tipul: ambalaje metalice de la vopseluri, doze de spray-uri, cubitainere de 1 mc cu inserţie metalică, butoi metalic ce conţinea cuple electrice, bidoane de plastic de 1 litru şi 5 litri, sticle, sulfat de magneziu, vată minerală etc. În concluzie, deşeurile transportate nu corespund cu înscrisurile din forumlarele de încărcare descărcare care au însoţit transporturile. Deşeurile au fost declarate neconforme, au fost izolate şi reîncărcate în mijloacele de transport cu care au venit şi au fost returnate expeditorului", a transmis Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova.
Eco Burn a primit o amendă de 20.000 de lei, pentru nerespectarea unui articol din Hotărârea de Guvern 1061 din 2008, care are următorul conţinut: "Transportul și controlul deșeurilor nepericuloase destinate operațiilor de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare se efectuează pe baza formularului de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, completat și semnat de către expeditorul, transportatorul și destinatarul deșeurilor nepericuloase". Practic, ispectorii au considerat că în cele două camioane nu se găseau deşeuri periculoase, iar sancţiunea a fost aplicată pentru că documentele însoţitoare nu au fost completate corect.