Un tânăr de 25 de ani din satul Făget, comuna prahoveană Gura Vitioarei, a murit joi, după o săptămână de agonie în care a fost diagnosticat cu o hernie ombilicală şi plimbat între patru spitale, unde medicii au refuzat să se apropie de el. El ar fi fost considerat suspect de infectare cu COVID-19 şi "pasat" de la un medic la altul sau de la o unitate la alta. I s-a făcut şi testul, însă a ieşit negativ, însă era prea târziu, pacientul deja decedase când familia a primit rezultatul!
Un tânăr de 25 de ani, din localitatea Făget, căsătorit de o lună și având o fetiță de un an, și-a pierdut viața pentru că niciun medic din cele patru spitale din Prahova între care a fost plimbat nu și-a asumat răspunderea de a-l opera de hernie ombilicală, relatează Observatorul Prahovean. Victima s-a întors din Germania pe 7 martie, însă a fost considerat suspect de COVID -19 pe 29 martie. Testul a ieșit negativ abia astăzi, la scurt timp după ce pacientul a murit pe un pat din Spitalul Municipal Câmpina. Sabin Ciurcă a murit în această dimineață la Spitalul Municipal Câmpina, după ce a agonizat aproape o săptămână, fără să fie operat , deși se afla într-o situație evidentă de ”urgență medicală”, mai notează sursa citată.
Potrivit mărturisirii tatălui său, Sabin a ajuns mai întâi la Spitalul Văleni, cu ambulanţa, pe 28 martie. A fost consultat şi trimis acasă cu o reţetă pentru calmante. Pentru că s-a simţit tot mai rău, duminică a chemat din nou Salvarea şi a fost dus de data asta la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Acolo i s-a pus diagnosticul de hernie ombilicală şi a fost informat că va avea nevoie de o intervenţie chirurgicală, dar că aceasta nu se mai poate face la Judeţean, din cauza măsurilor luate pentru a pregăti unitatea pentru primirea eventualelor cazuri de COVID-19. Pentru că revenise pe 7 martie din Germania, a fost considerat suspect de infectare cu coronavirus şi trimis la Spitalul CFR, iar de acolo, mai departe, la Spitalul Municipal Câmpina, care, conform anunţului oficial făcut de Ministerul Sănătăţii, e declarat unitate-suport şi ar trebui, în teorie cel puţin, să preia şi să treteze toţi suspecţii de COVID-19.
”Copilul meu avea încă de duminică diagnosticul pus de la medicul chirurg de la județean de hernie ombilicală și, în loc să-l opereze de urgență, la Câmpina i-au dat doar niște medicamente. În această dimineață , la ora 9,30 m-au sunat de la spital să-mi spună că a murit. Am crezut că îmi pică cerul în cap. Copilul meu avea 25 de ani și a lăsat orfană o fetiță de un an! După ce a murit Sabin a venit și rezultatul testului de la Matei Balș pentru coronavirus: era negativ! Nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva au așteptat să vadă dacă are sau nu virusul ca să-l opereze?! Ei bine, au aflat prea târziu, iar Sabin al meu a murit cu zile!”, a povestit tatăl tânărului, citat de observatorulph.ro.
Un caz similar fusese relatat de un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, într-un mesaj distribuit de chirurgul Dan Oprea. În acel mesaj se vorbea despre un prahovean "pasat" între Judeţean, CFR şi Câmpina, pentru că la data respectivă nu exista o strategie clară şi, în egală măsură, pentru că medicii se simţeau neprotejaţi, reclamând că echipamentele de protecţie primite sunt incomplete şi că, în eventualitatea în care ar fi nevoiţi să opereze un bolnav de COVID-19, cel mai probabil ar ajunge să se infecteze şi ei.
Nu e clar dacă e vorba despre acelaşi pacient sau nu, dar mesajul descrie foarte bine deznădejdea cadrelor medicale, lipsa unei strategii din partea autorităţilor din domeniul medical şi a conducerii de spitale, lipsa materialelor de protecţie pentru medici, asistente şi infirmiere, teama existentă faţă de acest coronavirus şi, nu în ultimul rând, iresponsabilitatea unora dintre oamenii din sistem.
Tânărul avea o fetiţă de un an şi se căsătorise recent. Pe profilul de Facebook el publicase o poză de la cununia civilă, în data de 23 martie, întâmpinată de prieteni cu zeci de comentarii şi aprecieri.
UPDATE