Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, medicul Bogdan Nica, a declarat pentru "Telegrama" că a fost demarată o anchetă joi seară, după moartea unui tânăr de 25 de ani din Făget plimbat între patru spitale. Directorul DSP a precizat că se fac verificări la toate cele patru unităţi medicale şi că vă propune sancţiuni dure pentru vinovaţi, arătându-şi susţinerea pentru familia îndoliată.
Reacţia vine după ce, joi, un tânăr de 25 de ani din Prahova a murit la Spitalul Municipal Câmpina, după o săptămână de agonie în care mai trecuse pe la Spitalul Vălenii de Munte, Spitalul Judeţean şi Spitalul CFR şi fusese diagnosticat cu o hernie ombilicală. Pentru că venise cu vreo trei săptămâni în urmă din Germania, a fost considerat suspect de infectare cu coronavirus, ceea ce, foarte probabil, i-a făcut pe medici să se ţină la distaţă de el şi să-l "paseze" de la o unitate la alta. Rezultatul a fost negativ, însă a venit prea târziu, după ce deja pacientul încetase din viaţă.
Directorul DSP Prahova, dr. Bogdan Nica, spune că a fost impresionat de drama familiei şi propune măsuri exemplare. "A fost demarată joi seară o anchetă, se fac verificări la toate cele patru spitale pe unde a trecut pacientul. Am sesizat şi Colegiul Medicilor. Vrem să vedem de ce a fost plimbat de la o uitate la alta şi cum a fost tratat în fiecare spital pe unde a trecut. În funcție de rezultatul anchetei, vom lua cele mai dure măsuri permise de cadrul legal. Le reamintesc medicilor, printre care ma număr și eu, că avem de respectat nu doar protocoale, ci și un jurământ. Le transmit concoleanţe rudelor îndurerate, am toată compasiunea, am fost impresionat de această situaţie şi mă ofer să îi ajut cât de mult pot", a declarat Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.
Bogdan Nica transmisese, joi seară, şi un mesaj pe pagina sa de Facebook, adresat în special colegilor de breaslă, amintindu-le de jurământul depus şi de eforturile făcute de alte cadre medicale: "Un apel pentru colegii mei , medici din DSP, Spitale, ambulatorii si medici de familie: Stiu ca exemplul personal este cel mai prost, dar nu cred ca mai conteaza ; Am colegi care, zi si noapte risca sa contacteze SARS-Cov 2 , mergand la centrele de carantina: Unii au copii cu boli cronice, altii au mame cu comorbiditati, altii ingrijesc persoane cu handicap; Azi m-am uitat la mainile unei colege, medic in DSP, care avea rani de la frig si de la dezinfectanti; eu ce sa mai zic, am un by pass aorto-coronarian, HTA etc. Colegii de la sectia de boli infectioase sunt la limita epuizarii si se expun zilnic, chiar daca sunt in grupa de risc maxim. Atat timp cat ma suporta sistemul , sunt alaturi de ei si mor de gat cu cei care îi jignesc. Altii, pe care nu-i pot numi colegi, au timp de intrigi, au timp de wattsapp, plimba bolnavii, uita protocoalele terapeutice sau pur si simplu refuza, sub diverse pretexte, consultul. Am vazut medici in Italia, cu saci de gunoi lipiti in jurul picioarelor, cu viziere improvizate, la capataiul bolnavilor. Am vazut medici infectati cu nenorocirea asta de virus care au ramas cu un singur rand de haine , carantinati, in spital, la Babes, la Arad, la Suceava. Astia nebuni si hipocratici, care luptam, unii dintre noi vom muri. Dar care scapa, vai de voi, pufosilor! Nu mai aveti trai cu noi! Sterilizare facem, fara autoclav! Oameni buni, o sa aveti doctori! Din aia adevarati! Hai, sanatate si sa ne vedem cu bine dupa pandemie! Iar pentru cetateni, repet! Stati dracului in casa!".