Franța blocată, proba de foc pentru guvernul lui Emmanuel Macron

Transporturile publice franceze erau în continuare blocate în mare parte luni, pentru a cincea zi consecutiv, în condițiile în care greva împotriva reformei pensiilor nu slăbește în intensitate: o veritabilă probă de foc pentru guvernul de la Paris, scrie AFP, potrivit HotNews.

Haos total pe străzile din regiunea pariziană; cozi la rarele mijloace de transport public care merg; biciclete, trotinete, scutere se strecoară periculos printre pietonii agasați - mobilizarea masivă, demarată joi, continuă împotriva "sistemului universal" de pensionare dorit de președintele Emmanuel Macron.

SNCF, operatorul feroviar, a afirmat că asigură "între 15% și 20%" din traficul normal, cu un trafic internațional "foarte perturbat".

RATP (metroul parizian) vorbește despre un trafic "extrem de perturbat", cu nouă linii de metrou din 16 închise luni și o circulație extrem de redusă pentru alte șase.

Numeroși oameni au recurs la mașinile personale. Un vârf de 620 kilometri de blocaje a fost înregistrat în jurul orei 08,30 pe străzile din regiunea pariziană, potrivit site-ului de informații rutiere Sytadin.

Perspectivele nu sunt mai bune pentru zilele următoare: sindicatele au anunțat un nou protest marți, după succesul celui de joi (peste 800.000 de persoane în Franța), în încercarea de a menține presiunea asupra guvernului care va prezenta miercuri conținutul unei reforme a pensiilor încă neclară.

Guvernul, susținut de Comisia Europeană care consideră reforma "necesară", apără un "sistem universal" pentru abolirea pensiilor speciale, în special la SNCF și la RATP, unde salariații pot ieși mai repede la pensie, și "mai drept". Opozanții se tem în schimb de o "precarizare" a pensionarilor.

Sindicatele sunt primite din nou luni după-amiază de guvern. Apoi, marți seara, Emmanuel Macron și premierul Édouard Philippe se întâlnesc cu miniștrii implicați în această reformă și cu liderii majorității, la un dineu la palatul prezidențial.

Potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de 1.001 persoane în acest week-end, 53% dintre francezi "susțin" sau privesc cu "simpatie" mișcarea.

Credit foto / video AFP News Agency.

Image
Image
Image