Supravieţuitorii Auschwitzului lansează un avertisment la 75 de ani de la eliberarea lagărului morţii

Supravieţuitorii Auschwitzului lansează un avertisment la 75 de ani de la eliberarea lagărului morţii

Supravieţuitori ai Holocaustului, tot mai puţini, se reunesc luni la Auschwitz, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist, pentru a onora memoria celor peste 1,1 milioane de victime, în principal evrei, în contextul unor îngrijorări cu privire la reapariţia antisemitismului, relatează AFP, citată de News.ro.

Veniţi din întreaga lume, peste 200 de supravieţuitori vizitează incinta fostului lagăr nazist Auschwitz, situat în sudul Poloniei, pentru a-şi împărtăşi mărturia, ascultată ca un avertisment grav după recentul val de atacuri antisemite pe cele două maluri ale Oceanului Atlantic.

Supravieţuitorii - purtând bonete şi eşarfe cu dungi albastre şi albe, simbolizând uniformele pe care deţinuţiile purtau în lagăr - au intrat pe trist celebra poartă de fier forjat care poartă inscripţia "Arbeit macht frei" (”Munca eliberează” în germană).

Însoţiţi de preşedintele polonez Andrzej Duda, ei au depus coroane de flori în apropiere de ”zidul morţii”, unde naziştii au executat prin împuşcare mii de internaţi.

”Noi vrem ca viitoarea generaţie să ştie ceea ce am trăit şi ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat pentru presă David Marks, în vârstă de 93 de ani, un supravieţuitor al Auschwitzului, cu vocea spartă de emoţie.

Începând de la mijlocul lui 1942, naziştii au deportat sistematic evrei din toată Europa către şase mari lagăre de exterminare - Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor şi Treblinka.

Organizatorii insistă asupra faptului că ceremonia comemorativă de luni trebuie să se concentreze mai degrabă asupra a ceea ce supravieţuitorii au de spus decât asupra certurilor politice care au pătat pregătirile comemorării.

Capete încoronate, şefi de stat şi de guverne din aproape 60 de ţări asistă la ceremonie, în absenţa liderilor marilor puteri.

Israelul a marcat aceeaşi aniversare joi, la Ierusalim, printr-un Forum privind Holocaustul, la care au participat vicepreşedintele american Mike Pence, preşedintele francez Emmanuel macron şi preşedintele rus Vladimir Putin. Niciunul dintre ei nu vine la Auschwitz.

Cel mai sângeros dintre toate lagărele naziste de concentrare şi ale morţii, Auschwitz-Birkenau este singurul care a fost conservat.

Înfiinţat şi administrat de nazişti germani din 1941 în 1945, Auschwitz făcea parte dintr-o vastă reţea de lagăre în Europa, create în cadrul ”soluţiei finale” a lui Adolf Hitler, în vederea genocidului a aproximativ zece milioane de evrei europeni.

Sursă foto News.ro.

 

Image
Image
Image
Image