Hotărâre definitivă! Instanța Supremă a decis excluderea lui Mircea Negulescu din magistratură

Fostul procuror DNA Ploiești a fost exclus din magistratură. Hotărârea definitivă a fost luată luni, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

"Minuta deciziei civile nr. 90. Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Încheierii din 17 ianuarie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 3/P/2017. Casează, în parte, încheierea atacată şi respinge excepţia inadmisibilităţii probei cu înregistrarea şi transcrierea convorbirii telefonice din data de 15 decembrie 2016, purtată de către procurorul Negulescu Mircea cu numita Vlad Elena Simona. Admite proba respectivă. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Respinge recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 2P din 30 ianuarie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 3/P/2017, ca nefondat. Admite recursul declarat de Negulescu Mircea împotriva aceleiaşi hotărâri. Casează, în parte, hotărârea atacată, în sensul că respinge acţiunile disciplinare conexe formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Negulescu Mircea, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi lit. i) teza întâi din Legea nr. 303/2004. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate privind respingerea excepţiilor; admiterea, în parte, a acţiunilor disciplinare conexe şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) (2 abateri disciplinare) şi lit. l) din Legea nr. 303/2004; respingerea acţiunilor disciplinare conexe pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. j) şi l) din aceeaşi lege. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 aprilie 2019" este soluția publicată pe portalul Instanței Supreme.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 30 ianuarie 2018, excluderea din magistratură a lui Mircea Negulescu. Decizia ÎCCJ este răspunsul definitiv al Instanței Supreme la contestația formulată de procuror față de sancțiunea dictată de CSM.

Parchetul General a anunțat, la începutul acestui an, extinderea urmăririi penale față de Mircea Negulescu și Lucian Onea, fost procuror al DNA Ploiești și fostul șef al DNA Ploiești. Prin ordonanța din 9 ianuarie, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de Mircea Negulescu, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat,folosirea abuzivă a funcției în scop sexual,complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Lucian Onea, fostul șef al acestuia, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals,divulgarea informațiilor secrete de stat, abuz în serviciu,instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tot atunci, PÎCCJ mai anunța că în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară de la DNA Ploiești.

Sursa foto: stirileprotv.ro

 

Image
Image
Image
Image