Ministrul Mediului cere verificări la toţi potenţialii poluatori: "Fiecare agent economic să fie în alertă maximă"

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, le-a solicitat luni structurilor din subordinea ministerului să facă verificări de amploare la toţi marii agenţi economici care ar putea să emisii crescute sau deversări de substanţe periculoase în contextul vijeliilor din ultimele zile, având în vedere că prognozele meteorologice şi hidrologice anunţă o nouă perioadă de instabilitate atmosferică accentuată. Declaraţia a fost făcută într-o videoconferinţă organizată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, după ce Graţiela Gavrilescu a avut o discuţie, luni dimineaţă, cu reprezentanţii Rafinăriei Vega din Ploieşti.

Ministrul Mediului a făcut luni o vizită pe teren, în Prahova, alături de Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, în localităţile afectate de calamităţi. Înainte de această vizită, Graţiela Gavrilescu a fost la Rafinăria Vega, unde a discutat cu reprezentanţii Rompetrol despre deversările de la finalul săptămânii trecute, când aceştia explicaseră că sistemul de canalizare nu a mai putut să preia debitul uriaş acumulat şi apa a ieşit la suprafaţă, pe o stradă din nordul Ploieştiului. Pornind de la discuţiile purtate cu aceştia, ministrul a solicitat, în timpul videoconferinţei, ca reprezentanţii APM-urilor şi ai Gărzii de Mediu din toate judeţele să fie în alertă maximă în această perioadă, la fel şi marile companii care ar putea fi supuse unor riscuri pe fondul căderilor masive de precipitaţii.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Intervenţie în zona Rafinăriei Vega, după ce reţeaua de canalizare n-a mai făcut faţă volumului foarte mare de apă

"Ţinând cont că avertizările meteorologice şi hidrologice pentru perioada următoare nu sunt tocmai favorabile, am dat o circulară către toate agenţiile de Protecţia Mediului din ţară şi Garda Naţională de Mediu, să monitorizeze toţi agenţii economici care ar putea să polueze, să deverseze în albia râurilor sau să afecteze viaţa cetăţenilor, astfel încât, în cazul în care există unele poluări, agenţii economici respectivi să se mobilizeze exemplar, pentru că au aceeaşi responsabilitate aşa cum avem şi noi, instituţiile statului. Rog şi colegii mei să colaboreze în aceleaşi condiţii în cazul în care apar anumite fenomene, astfel la probele pe care urmează să le prelevăm să fie făcute imediat analizele, iar măsurile să fie luate conform legii. Exemplu avem în Prahova, să ştiţi că nu iertăm pe nimeni. Consider că mai bine e să prevenim şi vă cer să verificaţi astăzi - astăzi am spus, indiferent până la ora la care va trebui să staţi - toate planurile de intervenţie astfel încât fiecare agent economic să aibă acest plan actualizat, să fie în alertă maximă, iar dispeceratele acestor poluatori să funcţioneze şi să răspundă Instituţiei Prefectului şi tuturor instituţiilor de Mediu din judeţe", a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în timpul videoconferinţei.

Înainte de începerea acestei conferinţe, ministrul, prezent în Palatul Administrativ din Ploieşti, a propus un moment de reculegere în urma tragediei din Sângeru, unde patru copii au fost luaţi de viitură din Prahova. De asemenea, prefectul judeţului, Mădălina Lupea, a detaliat în timpul videoconferinţei măsurile luate până acum de autorităţile judeţene.

Image
Image
Image