OFICIAL! Raed Arafat a emis ordinul pentru instituirea carantinei zonale în satul Gornet, din județul Prahova

OFICIAL! Raed Arafat a emis ordinul pentru instituirea carantinei zonale în satul Gornet, din județul Prahova

Începând de miercuri, ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile, satul Gornet din comuna prahoveană cu același nume se află în carantină. Măsură a fost luată la propunerea DSP Prahova, în urma analizei de risc cu privire la evoluția pandemiei.

Gornet este a doua localitate din România  (după Cartojani, comuna Roata de Jos, Județul Giurgiu,) pentru care a fost dispusă măsura carantinei zonale, reglementate prin legea intrată în vigoare acum două zile și în baza criteriilor și a procedurilor care se regăsesc într-un ordin semnat ieri de Ministerul Sănătății.

"În urma analizei de risc, astăzi, 22 iulie 2020 a fost derulată procedura legală de carantinare zonală pentru a doua localitate, respectiv, localitatea Gornet, comuna Gornet, județul Prahova. Carantina zonală se instituie la propunerea Direcției de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această decizie este reglementată prin Art.12 Aln.1 din Legea 136/18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, conform Art. 15 din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020, Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare", au informat reprezentanții DSU.

Prefectura Prahova a detaliat, într-un comunicat transmis miercuri seară, motivele pentru care s-a recurs la această măsură în cazul Gornet.

"Această hotărâre a fost adoptată în conformitate cu criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic în vederea instituirii carantinării zonale, elaborate de către Institutul Național de Sănătate Publică, și pentru limitarea transmiterii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV 2, pe baza analizei elaborate de către DSP Prahova și cu avizul INSP, deoarece:

-              În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 -20.07.2020;

-              Rata de infectare depășește nivelul de 3 cazuri /1000 de locuitori;

-              Cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunități închise);

-              Ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste este similar în comună cu cea din restul județului;

-              Personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depășit de numărul de cazuri noi zilnice;

-              În comună își desfășoară activitatea doi medici de familie;

-              Nevoile esențiale pot fi asigurate prin existența la nivelul localității a mai multor magazine și a unei farmacii;

-           La nivelul localității există 3 polițiști locali și 5 angajați la pază locală".

În aceeași informare sunt detaliate și restricțiile valabile în următoarele două săptămâni, la Gornet.

 

Image
Image
Image