Regulile privind derularea activităților religioase au fost publicate în Monitorul Oficial. Nunți și botezuri cu cel mult 16 participanți, lingurițele de unică folosință nu mai sunt obligatorii

Regulile privind derularea activităților religioase au fost publicate în Monitorul Oficial. Nunți și botezuri cu cel mult 16 participanți, lingurițele de unică folosință nu mai sunt obligatorii

Ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului de Interne, care stabilește regulile privind desfăşurarea activităților religioase, a fost publicat, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Documentul stabilește că accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane. Accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) nu va fi permis.

La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios, și vor fi plasate, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

"Activitățile religioase în interiorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane. În interiorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul", mai stabilește ordinul publicat vineri.

Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane, iar slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu vor fi considerate adunări publice.

Ordinul include o secțiune dedicată măsurilor sanitare specifice. Aceasta stabilește că, "în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare".

De asemenea vor fi dezinfectate periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

 

Image
Image
Image