Școala din Ploiești care a devenit neîncăpătoare. Părinții de la „Bassarabescu” strâng sponsorizări pentru contrucția unei școli modulare

lipsa spatii bassarabescu
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Administrația locală și părinții copiilor de la Școala „I. A. Bassarabescu” Ploiești încearcă să găsească soluții la problema supraaglomerării unității de învățământ, dar și sursele de finanțare pentru punerea lor în aplicare. Un nou apel către companii, în vederea acordării de sponsorizări, a fost lansat de primarul Mihai Polițeanu.

Datele furnizate de administrația locală arată că numărul de copii înscriși în această unitate de învățământ a crescut cu peste 100 în această unitate de învățământ, în ultimii patru ani. Cifra înseamnă, raportat la normele actuale, patru clase noi. Lipsa de spațiu s-a resimțit din ce în ce mai puternic de la un an la altul.

„Pe fondul lipsei de investiții în infrastructura școlară ploieșteană în ultimii 35 de ani, dublată de dezvoltarea imobiliară accentuată din cartierul 9 mai și de lipsa unui sprijin pro-activ și determinat din partea Inspectoratului Școlar Județean, Școala Gimnazială «I. A. Bassarabescu» a ajuns într-o situație critică în ceea ce privește lipsa spațiului pentru actul educațional.

Școala funcționează la această dată într-un singur corp de clădire, compus din parter si două nivele, cu 24 de spații de învățământ pentru 51 de formațiuni (32 clase primare si 19 clase gimnaziale). 

Actul educațional se desfășoară în trei schimburi (cu încălcarea prevederilor legale), iar de patru ani, clasele a IV-a funcționează in programul de după-amiază. Începând cu anul școlar 2024-2025, nu mai există spațiu fizic in programul de dimineață pentru cele trei clase a III-a si cinci clase a IV-a”, explica, recent, primarul Ploieștiului, avertizând că „odată cu noul an școlar, conducerea școlii prevede o nouă mărire a numărului de clase, ceea ce va însemna un blocaj imediat al actului educațional”.

Pentru anul școlar 2025 - 2026, la nivelul unității de învățământ au fost aprobate patru clase pregătitoare, cu un total de 88 de locuri.

Apel la companii, pentru sponsorizarea construirii unei școli modulare

Soluția de urgență găsită de autoritățile locale este construirea unei școli modulare, cu șase clase. „Prospecțiunile de piață ne indică costuri de peste 500.00 de euro, dar doar studiul de fezabilitate ne va da suma exactă necesară investiției. Dacă va exista ajutor financiar din partea companiilor, acesta va fi direcționat către Asociația de părinți prin care putem realiza mai repede parte din investițiile necesare”, a transmis edilul, la finalul lunii martie.

Luni, acesta a reluat apelul, arătând că realizarea unor lucrări din sponsorizări ar grăbi implementarea proiectului: „Chiar dacă Primăria a bugetat construcția, peste pași birocratici consumatori de timp putem sări doar dacă unele cheltuieli se vor face prin intermediul Asociației de părinți (astfel încât unele achiziții necesare, dar care pot fi făcute de altcineva, să nu se blocheze în tot felul de proceduri complicate de licitații). Deci e nevoie majoră de sponsorizări!

Între timp, o companie a semnat deja un contract de sponsorizare cu Asociația de părinți, la care se adaugă alte firme care și-au exprimat deja disponibilitatea. Le mulțumesc și îmi exprim recunoștința.

Este în continuare nevoie de ajutor financiar! Companiile pot ajuta prin sponsorizări, deductibile în condițiile legii. Asociația de părinți are la îndemână un contract de sponsorizare”, a transmis edilul.

Asociația de Părinți „Bassarabescu” poate fi contactată prin e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau telefonic, la numărul 0721.596.650.

Circumscripția putea fi modificată

Metodologia înscrierii la clasa pregătitoare permite prevenirea apariției unor astfel de situații prin modificarea circumscripției. Documentul prevede că „inspectoratele școlare, în baza analizei procesului de înscriere din anii anteriori, pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență”.

De asemenea, aceasta prevede că „inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile, cu informarea părinților”.

 

 

 

 

 

 

 

Image