fbpx

EXCLUSIV | Primăria Ploiești primește pasajul de la Podul Înalt și poate demara proiectul european de lărgire

EXCLUSIV | Primăria Ploiești primește pasajul de la Podul Înalt și poate demara proiectul european de lărgire

Primăria Ploiești primește pasajul de cale ferată de la Podul Înalt, aflat până acum la Ministerul Transporturilor, necesar pentru începerea proiectului european de modernizare a ieșirii spre Târgoviște (Foto: Arhiva Telegrama)

Image
Image

Guvernul a aprobat în această săptămână cedarea pasajului de cale ferată de la Podul Înalt către Primăria Ploiești, ceea ce practic elimină obstacolul juridic care până acum bloca proiectul european de lărgire la patru benzi a ieșirii din municipiu spre Târgoviște.

Hotărârea a fost adoptată miercuri de Guvern și vizează transmiterea pasajului în domeniul public al municipiului Ploiești. Până acum, acesta s-a aflat în domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Hotărârea de Guvern intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Hotărârea pentru transferul podului fusese solicitată de câțiva ani de administrația ploieșteană. Primele demersuri au avut loc în 2018.

Măsura vine în condițiile în care, în mandatul trecut, Primăria a depus un proiect european de modernizare a zonei, care include lărgirea la patru benzi a străzii Gheorghe Grigore Cantacuzino. Obiectivul de investiții a fost, totuși, ținut pe loc din cauza situației juridice, autoritățile locale neavând cum să deruleze lucrările de lărgire câtă vreme nu dețineau podul și terenul aferent. Administrația locală a încercat și să- facă investiția pe etape, însă n-a primit acceptul autorității de management, care a considerat că lărgirea șoselei în zona de sub pod era un element crucial al întregului proiect. În lipsa unei decizii a Guvernului, a existat chiar și un moment când proiectul părea abandonat, la începutul acestei primăveri Consiliul Local alegând ca banii dintr-un credit prevăzuți pentru demararea acestor lucrări să fie alocați pentru un alt obiectiv, cu șanse mai mari de realizare.

Până la urmă, transferul podului va permite începerea lucrărilor în cadrul proiectului european, însă vine foarte târziu. Fiind vorba despre un proiect depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, termenul-limită, care nu e negociabil, este 31 decembrie 2023. Ploieștiul are, însă, șansa de a păstra finanțarea europeană, prin "etapizarea" proiectului, care înseamnă trecerea lui în viitorul exercițiu financiar al UE.

Proiectul din zona Podul Înalt propune modernizarea şoselei Cantacuzino, de la intersecţia cu Şoseaua Vestului şi până la podul din dreptul Auchan, plus amenajarea unui terminal multimodal în zona actualului depou de troleibuze.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.