Impozite locale mai mari pentru clădirile din Ploieşti, din 2023

Impozite locale mai mari pentru clădirile din Ploieşti, din 2023
Noile impozite pe clădiri vor fi mai mari cu câteva zeci de lei în 2023 faţă de 2022, ca urmare a modificărilor aduse prin ordonanţă de Guvern (Foto: Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

IMPOZITE PLOIEŞTI Consiliul Local Ploieşti a aprobat în şedinţa din această săptămână o modificare a modalităţii de calcul a impozitelor pe clădiri, care se vor raporta la valoarea de piaţă a imobilelor, conform unei modificări legislative. Asta ar urma să aducă, din 2023, o majorare de aproximativ 20-30 de lei în cazul apartamentelor de două sau trei camere, au estimat reprezentanţii Serviciului Public Finanţe Locale.

Măsura vine ca urmare a unei ordonanţe adoptate de Guvern în 15 iulie 2022, care a adus modificări Codului fiscal. Potrivit explicaţiilor oferite în timpul şedinţei Consiliului Local de către directorul SPFL Ploieşti, Simona Dolniceanu, va exista o comparaţie între valoarea impozabilă existentă şi valoarea rezultată din noua formulă de calcul, care va avea la bază grila notarilor publici, urmând să fie aplicată varianta mai mare. Aceasta a mai precizat că noile impozite se vor aplica în Ploieşti din 2023, dacă nu va apărea între timp vreo altă modificare legislativă, având în vedere că există discuţii la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România pentru amânarea momentului de la care se va aplica ordonanţa. Proiectul de hotărâre privind noile cote de impozitare a fost aprobat de Consiliul Local.

Cum se vor calcula noile impozite pe clădiri din Ploieşti

"În acest proiect de hotărâre avem modificările aduse la Codul fiscal prin ordonanţă de Guvern, este o modificare amplă a Codului fiscal, în sensul că se doreşte acum referinţa valorii de piaţă a imobilelor, valori de piaţă cuprinse în studiile deţinute de notarii publici din România. Ideea este că fiecare rol va trebui luat la mână, în sensul că se va calcula impozitul pentru fiecare persoană în două moduri, unul prin modul aprobat de Codul fiscal valabil până la data aceasta şi al doilea prin această nouă forumlă de calcul, adică prin raportarea la grilele notarilor publici. Se vor compara cele două modalităţi de calcul şi valoarea cea mai mare va rămâne în baza de date ca sumă datorată de către contribuabil în 2023. Nu le-aş considera neapărat valori de piaţă, valorile din grila notarilor sunt nişte valori minimale orientative, numai că ordonanţa de Guvern face trimitere exactă la aceste grile", a declarat Simona Dolniceanu.

Directorul SPFL a estimat că, în cazul apartamentelor deţinute de persoane fizice, noile impozite vor fi mai mari cu aproximativ 20-30 de lei decât cele din acest an, ca urmare a creşterii cotei minime de impozitare.

IMPOZITE PLOIEŞTI "Spre exemplu, la clădiri rezidenţiale deţinute de persoane fizice, în mod clar vor creşte impozitele, dar nu foarte mult, pentru că a crescut cota minimă de impozitare. Noi am mers întotdeauna pe cota minimă de 0,09%, acum a crescut la 0,1, automat va fi o creştere de 20-30 de lei la un apartament cu două sau trei camere. La persoane juridice, am propus în proiectul de hotărâre să rămânem pe aceeaşi cotă de impozitare de până acum, de 1,35%, tocmai ca să nu simtă nici agenţii economici o presiune mai mare. Vor fi creşteri, dar nu mari. Înţeleg că la momentul acesta sunt discuţii în AMR pentru prorogarea termenului de aplicare a acestei modificări legislative, însă până la o eventuală nouă decizie a trebuit să intrăm cu un proiect de hotărâre de Consiliu, pentru că ne apropiam de termenul-limită în care puteam aproba aceste cote de impozitare. Dacă va mai apărea ceva de la Guvern fireşte că vom modifica", a mai transmis directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image