După ani întregi de blocaje, proiectul noii staţii de epurare a Ploieştiului face în sfârşit un pas înainte, odată cu începerea expertizei tehnice pe care municipalitatea a comandat-o. Aceasta ar urma să fie gata în luna mai şi să arate câţi bani mai trebuie pentru finalizarea proiectului.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti au anunţat pentru „Telegrama” că săptămâna trecută a fost semnat ordinul pentru începerea expertizei comandate la noua staţie de epurare. Verificarea vine în contextul în care lucrările sunt sistate de ani întregi, iar municipalitatea e în litigiu cu firma executantă. Expertiza ar urma să arate ce s-a făcut până acum, cât de bine s-au conservat lucrările făcute înainte de sistare, cât de bine s-au conservat echipamentele instalate şi, evident, ce lucrări mai sunt necesare pentru finalizarea investiţiei.
A început expertiza lucrărilor făcute până acum la staţie
„Pe 1 februarie a fost semnat ordinul de începere pentru expertiza tehnică de la noua staţie de epurare. Ne-am dus alături de constructor, care a fost de acord să îi ofere acces expertului. Aceasta va dura trei luni, ceea ce înseamnă că în luna mai ar trebui să primim rezultatele. În funcţie de acestea, ştim ce avem de făcut şi cât ne mai costă ca să finalizăm proiectul”, ne-a declarat Zoia Staicu, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti.
Lucrările au început cu mulţi ani în urmă, însă au fost sistate din cauza lipsei finanţării. Cea mai recentă informaţie era că stadiul fizic la care se ajunsese era de aproximativ 85%, însă unul dintre rolurile expertizei tehnice va fi să determine cât de precisă este această estimare. La momentul iniţial, proiectul trebuia finanţat, în parteneriat, de Primărie şi Ministerul Mediului. Ulterior, sarcina a fost transferată de la Mediu la Ministerul Dezvoltării, însă finanţarea s-a oprit. În mandatul trecut, Primăria a câştigat un proces cu Ministerul Dezvoltării, primind despăgubiri, însă în acel moment lucrările erau sistate deja de nişte ani buni şi mai exista şi o relaţie conflictuală între municipalitate şi constructor. Aceeaşi relaţie conflictuală - spun autorităţile ploieştene - ar fi dus şi la amânarea începerii expertizei, care fusese comandată de Primărie încă din 2020.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!