Primăria Ploieşti visează la investiţii europene de 200 de milioane de lei în acest an. Vezi proiectele în aşteptare!

Primăria Ploieşti visează la investiţii europene de 200 de milioane de lei în acest an. Vezi proiectele în aşteptare!
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În proiectul de buget pe 2020 publicat recent, Primăria Ploieşti estimează că va folosi în acest an aproape 200 de milioane de lei, echivalentul a aproape jumătate din bugetul anului trecut, pentru proiecte europene. În timp ce secţiunea de funcţionare ar urma să sufere şi în acest an, cea de dezvoltare va cuprinde obiective de eficientizare energetică şi achiziţionare de mijloace de transport în comun. În schimb, proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din fonduri europene anunţate de ani buni, precum străpungerea între Gara de Sud şi Gara de Vest, lărgirea de la Podul Înalt sau crearea de terminale şi parcări inteligente, nu apar nici în propunerile pentru 2020.

Pentru 2020, administraţia locală estimează că va avea la dispoziţie o sumă totală de aproape 633 de milioane de lei, cu 46% mai mare decât în 2019. Diferenţa vine aproape în exclusivitate din surse externe, ceea ce înseamnă că, fără proiectele europene, municipalitatea încă traversează o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Sigur, un buget reprezintă, evident, o estimare a veniturilor şi cheltuielilor, fără o garanţie că aceste cifre vor fi respectate întocmai. Totuşi, e de menţionat că, pentru 2020, Primăria Ploieşti estimează că va avea la dispoziţie pentru proiectele europene 197,8 milioane de lei, echivalentul a mai bine de 41 de milioane de euro.

Pe ce ar urma să se ducă aceşti bani? O primă categorie este dedicată eficienţei energetice. Municipalitatea are în plan să deruleze în acest an lucrări pentru a reabilita şase unităţi de învăţământ, dar şi mai multe blocuri de locuit. În primul caz, lista cuprinde eficientizarea energetică a Colegiului "A.I. Cuza", liceelor "1 Mai" şi "Sf. Apostol Andrei", Şcolii Gimntaziale "George Coşbuc" şi grădiniţelor cu program prelungit nr. 23 şi "Sf. Mucenic Mina", cu valori cuprinse între 1,2 şi aproape 4,4 milioane de lei. Tot la capitolul dedicat învăţământului, autorităţile se aşteaptă să înceapă în acest an lucrările pentru construirea unei grădiniţe, prima din cele patru proiecte discutate în ultimii ani în Ploieşti. Este vorba despre obiectivul de pe strada Poştei, cu o alocare bugetară de sub 1,7 milioane de lei pentru acest an, mult sub valoarea totală a obiectivului de investiţii. Valoarea totală a fondurilor europene aşteptate de Primărie în acest an pentru proiecte în infrastructura de educaţie depăşeşte 18,9 milioane de lei.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

BUGET 2020 | Primăria Ploieşti începe şi acest an cu fonduri insuficiente pentru asfaltări, reparaţii în şcoli şi salubritate

O sumă de 11,5 milioane de lei e estimată pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe. Sunt patru loturi de lucrări, cu valori între 1,5 şi 5,5 milioane de lei, pentru care sunt făcute demersurile pentru obţinerea finanţării europene şi se aşteaptă începerea lucrărilor.

Cea mai consistentă sumă din planificarea proiectelor europene pe 2020 e dedicată achiziţiei de mijloace de transport în comun. Deşi licitaţiile se ţin la nivelul Ministerului Dezvoltării, Primăria Ploieşti şi-a planificat în propriul buget să încaseze de la Uniunea Europeană şi să plătească mai departe peste 161,7 milioane de lei, pentru cele trei proiecte. Cea mai mare valoare, de 112 milioane de lei, apare în cazul tramvaielor, conform listei publicate pe pagina de internet a Primăriei Ploieşti.

Administraţia locală a mai estimat, tot din fonduri europene, şi cheltuieli de aproape 5,2 milioane de lei pentru proiecte mai mici, dedicate îmbunătăţirii capacităţii administrative, parteneriatelor pentru cercetare şi reducerea noxelor, incluziunii sociale a unor categorii defavorizate sau creării unei hărţi a mobilităţii electrice. Din acest total, suma cea mai mare, de 3,6 milioane, ar urma să meargă către un proiect ce propune soluţii informatice integrate, finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Image