Primăria Ploieşti e în "gaură" cu aproape 10 milioane de euro

Primăria Ploieşti e în "gaură" cu aproape 10 milioane de euro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

De peste patru ani ni se tot spune că bugetul Ploieştiului este foarte prost. Nici 2020 nu face excepţie. Proaspăt instalat în funcţia de primar, Andrei Volosevici spune că a găsit o "gaură" de aproape 50 de milioane de lei, generată din neîncasarea în totalitate a veniturilor preconizate, respectiv din "rostogolirea" unor datorii. Numai la termoficare e o restanţă de 22 de milioane. O soluţie, pe lângă reanalizarea unor cheltuieli, e aşteptată de la bugetul de stat, altfel existând riscul ca numeroase servicii publice, de la transport la iluminat, curăţenie şi semaforizare, să fie blocate.

Pe masa de lucru a primarului e un dosar gros, cu explicaţii de la fiecare direcţie în parte cu privire la modul în care s-au făcut cheltuielile în acest an şi motivele care au condus la situaţia actuală. Dincolo de vinovăţii şi vinovaţi, municipalitatea trebuie acum ori să rectifice rapid bugetul şi-aşa "şubred", ori să găsească înţelegere pentru amânarea unora dintre restanţe. Sunt probleme cu plata curentului pentru iluminatul public, iar Electrica, aşa cum o făcea şi în urmă cu un an şi ceva, a somat Primăria, avertizând că va tăia alimentarea dacă nu-şi primeşte banii. Mai sunt restanţe şi la semaforizare, dar şi la nivelul Clubului Sportiv Municipal, atât la plata utilităţilor, cât şi la plata contractelor sportivilor. Din cauza aceloraşi datorii sunt în pericol şi competiţiile programate în următoarea perioadă pe Stadionul "Ilie Oană" şi la Sala Sporturilor "Olimpia".

"În cazul încasărilor la Serviciul Public Finanţe Locale, sunt aproape 8 milioane de lei mai puţin decât era preconizat în buget. În cazul cheltuielilor, avem de plătit aproximativ 22 de milioane de lei la termoficare, fără să calculăm actualul sezon de încălzire, sunt restanţe la iluminat, la semaforizare, la Clubul Sportiv, iar TCE a solicitat vreo 21 de milioane de lei, dar am convenit cu directorul să tăiem sumele care nu sunt absolut necesare, urmând să rămânem la un necesar de aproximativ 7,7 milioane. Facem nişte calcule foarte atente pe tot ceea ce înseamnă bugetul Ploieştiului. Aşteptăm şi o rectificare a bugetului de stat", a declarat Andrei Volosevici pentru "Telegrama". Potrivit surselor din administraţia locală, rectificarea bugetului naţional e aşteptată să apară până la finalul acestei săptămâni şi să aducă 20 de milioane de lei în plus Ploieştiului.

Din câte înţelegem, neîncasările de la SPFL sunt puse pe seama unei ordonanţe date în primăvară de Guvern, în contextul pandemiei, pentru protejarea contribuabililor, ordonanţă prin care au fost sistate somaţiilor şi executările silite. Practic, municipalitatea a încasat doar taxele şi impozite plătite de bună voie de contribuabili. Ar fi, în acest context, o sumă de vreo 8 milioane de lei neîncasată din taxe şi impozite, însă estimarea e că mai sunt vreo 5 milioane şi din amenzi neplătite.

Probleme similare au apărut şi în 2019:

 

Image