VIDEO ­čÄŽ Au ├«nceput lucr─ârile la centura ora╚Öului Comarnic

VIDEO ­čÄŽ Au ├«nceput lucr─ârile la centura ora╚Öului Comarnic
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Luni au ├«nceput lucr─ârile la centura ora╚Öului Comarnic, ├«n cadrul unui proiect de 57 de milioane de euro derulat de Consiliul Jude╚Ťean Prahova, printr-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor ╚Öi CNAIR. Autorit─â╚Ťile sper─â ca noua ╚Öosea, care va avea aproape 6 kilometri lungime, s─â fie gata ├«n termen de un an.

Contractul pentru proiectare ╚Öi execu╚Ťie, ├«n valoare de 281 de milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 57 de milioane de euro, a fost semnat ├«n luna mai de c─âtre CJ Prahova.

Dup─â finalizarea p─âr╚Ťii de proiectare, luni a venit r├óndul s─â ├«nceap─â partea de execu╚Ťie propriu-zis─â. La eveniment au luat parte ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Prahova, Iulian Dumitrescu, ╚Öi directorul Companiei Na╚Ťionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

Centura ora╚Öului Comarnic va porni din DJ 101R, la ie╚Öirea din Breaza, ╚Öi va merge prin vestul Drumului Na╚Ťional 1, ocolind centrul ora╚Öului Comarnic, acolo unde se produc frecvent ambuteiaje. Traseul va avea aproape ╚Öase kilometri lungime, noua ╚Öosea de centur─â urm├ónd s─â reintre ├«n DN1 la kilometrul 111+220 al drumului na╚Ťional.

Au început lucrările la centura Comarnic

ÔÇ×Dup─â ce am fost ales pre╚Öedinte al Consiliului Jude╚Ťean Prahova ╚Öi am spus c─â vreau s─â construiesc centuri la Comarnic, la Bu╚Öteni ╚Öi la Azuga, foarte mult─â lume nu m-a crezut ╚Öi foarte mult─â lume a spus c─â nu am nicio ╚Öans─â. Iat─â c─â ast─âzi, dup─â 30 de ani de neputin╚Ť─â a mai multor administra╚Ťii locale ╚Öi centrale, noi ├«ncepem efectiv construc╚Ťia centurii ora╚Öului Comarnic. Am speran╚Ťa ca la anul pe vremea asta s─â mergem pe centura ora╚Öului Comarnic, care va putea fi parcurs─â ├«n patru minuteÔÇŁ, a declarat Iulian Dumitrescu, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean, care i-a mul╚Ťumit ministrului Sorin Grindeanu pentru sprijinul acordat acestui proiect.

ÔÇ×Noi am semnat, pe parcursul anului trecut ╚Öi anul acesta, peste 60 de protocoale prin care am descentralizat aceste tipuri de lucr─âri c─âtre autorit─â╚Ťile locale. Prea pu╚Ťine, din punctul meu de vedere, au ajuns ├«n stadiul ├«n care s─â fie implementate. Aici lucrurile au intrat pe f─âga╚Öul normal, pe partea de execu╚Ťie. De╚Öi am ├«n╚Ťeles c─â durata de execu╚Ťie este de 21 de luni, dac─â se ├«nt├ómpl─â acest lucru ├«ntr-un an de zile este un lucru foarte bun. Mai mult, noi am mai semnat un protocol - ╚Öi sper s─â fie finalizat─â licita╚Ťia p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului - ╚Öi pentru centura Bu╚Öteni - Azuga, ca dup─â aceea s─â se intre ├«n faza de proiectare, care este destul de scurt─â, astfel ├«nc├ót odat─â cu prim─âvara anului viitor s─â se poat─â intra la lucr─âri efectiv. Mi-a╚Ö dori ca toate cele peste 60 de protocoale s─â mearg─â ├«n aceea╚Öi form─â, pentru c─â asta a fost ideea, de a descentraliza asemenea lucr─âri c─âtre autorit─â╚Ťile locale, fiindc─â cei de la CNAIR deja au foarte multe lucr─âri, iar autorit─â╚Ťile locale ╚Ötiu mult mai bine ╚Öi pot s─â urm─âreasc─â mult mai bine lucr─âri de anvergura aceastaÔÇŁ, a afirmat Sorin Grindeanu.

Obiectivul de investi╚Ťii face parte dintr-un portofoliu mai amplu de proiecte preg─âtite de autorit─â╚Ťile prahovene, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, care mai include varianta ocolitoare Bu╚Öteni - Azuga, drumul Transbaiul, care va conecta Azuga ╚Öi Comarnic de Valea Doftanei, continu├ónd p├ón─â la ie╚Öirea ├«n DN1A, ├«n Gura Vitioarei, plus pasajele rutiere propuse ├«n sudul ╚Öi nordul ora╚Öului Sinaia ╚Öi ├«n dreptul ora╚Öului Azuga. Totodat─â, centura ora╚Öului Comarnic e luat─â ├«n calcul ╚Öi ca variant─â de desc─ârcare pentru viitoarea autostrad─â Ploie╚Öti - Comarnic - Bra╚Öov.

├Äntrebat ├«n ce stadiu sunt demersurile pentru viitoarea autostrad─â, ministrul Transporturilor a anun╚Ťat c─â ├«n prezent se a╚Öteapt─â finalizarea documenta╚Ťiilor tehnice pentru tronsoanele din jude╚Ťul vecin.

ÔÇ×Ne ╚Ťinem de ╚Ťint─â, p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an vom recep╚Ťiona studiul de fezabilitate ╚Öi proiectul tehnic pe ├«nceputul de autostrad─â pe partea de Bra╚Öov ╚Öi vom scoate la licita╚Ťie imediat dup─â tronsonul Cristian - Codlea, ceea ce ├«nseamn─â primul tronson care va fi scos ├«n aceast─â perioad─â. Cei de la CNAIR sunt ├«n aceast─â faz─â de recep╚Ťionare a studiului de fezabilitate ╚Öi a proiectului tehnic, imediat dup─â vor fi scoase la licita╚Ťie. Am avut nenum─ârate discu╚Ťii legate de traseul autostr─âzii Comarnic - Bra╚Öov. Ini╚Ťial s-a venit cu un cost pe la vreo 8 miliarde de euro, pe aproximativ 160 de kilometri, ceea ce dep─â╚Öe╚Öte puterea Ministerului Transporturilor de a finan╚Ťa o asemenea lucrare. ╚śi atunci au fost c├óteva luni bune, anul acesta, ├«n care s-a ajuns la o variant─â undeva la jum─âtate, care este fezabil─â, care are asigurat─â finan╚Ťarea, urm├ónd ca cei care fac acest studiu de fezabilitate pe parcursul anului viitor s─â ├«nceap─â s─â finalizeze toate aceste tronsoaneÔÇŁ, a detaliat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Image