#SePoate! Modalităţi în care autorităţile locale pot să încurajeze sportul

incurajare sport terenuri genuflexiuni
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În rubrica de soluţii creative şi idei inedite, luna septembrie este dedicată sportului, iar episodul actual urmăreşte modul în care autorităţile publice locale ar putea (sau, după caz, au arătat că pot) să încurajeze mişcarea în aer liber.

O idee inedită a făcut recent valuri pe reţelele de socializare, după ce într-o staţie de transport public din Cluj-Napoca a fost montat un aparat care eliberează bilete celor care fac genuflexiuni. "Tariful" este de 20 de genuflexiuni pentru un bilet de transport public, iar înainte ca unii dintre noi să înceapă calculele mintale despre câte genuflexiuni ar trebui să facem ca să ne îmbogăţim din vânzarea de bilete "pe piaţa neagră" trebuie notat că iniţiativa urmăreşte, în mod evident, încurajarea mişcării şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate a populaţiei. Experimentul a funcţionat şi în 2020, când, într-un interval de trei luni, au fost eliberate 55.000 de bilete de autobuz, ceea ce înseamnă 1.100.000 de genuflexiuni, ceea ce s-ar traduce prin 1.900 de ore de sport. Într-o notă similară, şi noi am scris într-un episod anterior, dedicat staţiilor de transport public moderne, despre un proiect al unor tineri arhitecţi care include o tehnologie pe bază de dinam, care le-ar permite călătorilor care aşteaptă autobuzul sau tramvaiul să profite de acele câteva minute moarte ca să-şi încarce telefoanele mobile, pedalând pe biciclete sau mergând pe o bandă. Cu toate că, dacă e să fim un pic ironici, dacă îţi asumi că eşti dispus să pedalezi câteva minute, ce rost mai are să iei autobuzul? Desigur, acestea sunt doar câteva exemple legate de modul în care activitatea fizică ar putea fi încorporată în rutina noastră zilnică, adesea tot mai sedentară.

În mod clar, există numeroase alte variante în care autorităţile pot să încurajeze mişcarea, unele dintre ele chiar mai eficiente decât "tonomatul" de genuflexiuni, începând, în mod evident, cu amenajarea de spaţii pentru sport şi întreţinerea celor actuale şi continuând cu exemple care, dacă e să ne raportăm la Ploieşti, deja au fost aplicate, precum crearea de evenimente dedicate sportului, închiderea circulaţiei rutiere şi redarea anumitor străzi, fie şi temporar, către cei care vor să facă mişcare în aer liber sau permiterea accesului pe terenurile de sport din curţile unităţilor de învăţământ în afara orelor de program.

Cum ţi se pare ideea? Campania „Se poate!” continuă zilele viitoare cu noi exemple, idei şi soluţii creative. Urmăreşte în continuare Telegrama.ro! Ne poţi ajuta şi lăsându-ne comentarii aici sau pe pagina de Facebook a redacţiei şi distribuind acest articol dacă ţi-a plăcut.

(Foto: Ziua de Cluj)

Image