Primarul Dobre critică creditele luate de predecesori: "Nu este în regulă să-ți îndatorezi urmașii ca să faci lucrări proaste sau să plantezi panseluțe"

Primarul Dobre critică creditele luate de predecesori: "Nu este în regulă să-ți îndatorezi urmașii ca să faci lucrări proaste sau să plantezi panseluțe"

Cu bugetul local şubred şi şubrezit şi mai tare pe timpul pandemiei şi cu discuţii despre o posibilă intrare în incapacitate de plată a administraţiei locale, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a lansat un atac mai mult sau mai puţin voalat, reclamând că municipalitatea are probleme financiare din cauza creditelor luate în mandatele precedente. Edilul a publicat o listă cu împrumuturile bancare pentru care încă se plătesc rate, reclamând că unele dintre cheltuielile cu banii de aici făcute au fost iresponsabile.

Coincidenţă sau nu, declaraţiile făcute de primarul Adrian Dobre vin după ce Andrei Volosevici, desemnat candidatul PNL la Primăria Ploieşti, ceruse ca autorităţile să facă un "exerciţiu de transparenţă" şi să prezinte public modul în care au repartizat o sumă de bani considerabilă primită recent de la Telekom, în urma unui litigiu câştigat.

"Fac câteva clarificări absolut necesare legate de situația financiară a Primăriei Municipiului Ploiești. Asta pentru că, așa cum știți, evit cât se poate să răspund celor care mimează un sentiment de preocupare publică. Da, am amânat plata ratelor la credite pentru câteva luni de zile, asta din cauza situației generate de pandemie (blocarea anumitor activități, suspendarea plății impozitelor, banii alocați stopării răspândirii virusului, care nu au fost prevăzuți etc), credite care nu au fost făcute în timpului mandatului meu. Da, avem rate mari la bănci, plătim lunar 5,5 milioane de lei și asta s-a întâmplat pe tot parcursul mandatului meu. În ciuda acestor probleme, am găsit de fiecare dată soluții", a scris Adrian Dobre, într-un mesaj publicat marţi seară pe contul său de Facebook, la câteva ore după apelul public făcut de Andrei Volosevici.

"Vreau să fie foarte clar faptul că eu nu sunt împotriva creditelor și știu că orice administrație funcționează cu credite, ca de altfel întreaga economie. Un singur lucru vreau să subliniez și anume: în momentul împrumutului, fie că vorbim de persoană fizică, societate sau administrație publică, cel care face împrumutul trebuie să fie responsabil. Responsabilitate dată de cuantumul și durata împrumutului, precum și de modul de folosire al banului împrumutat. Spun asta pentru că nu este în regulă să-ți îndatorezi urmașii ca să mergi la restaurant, să faci lucrări proaste sau să plantezi panseluțe din banii împrumutați. Deși la noi la Ploiești s-a demonstrat că se poate asta", a mai transmis Adrian Dobre.

Cine n-a cerut credit să arunce primul piatra

"Situația creditelor aflate, acum, în plată la Primăria Municipiului Ploiești: Anul 2007 - Emil Calotă - 29.400.000 Euro, împrumut B.C.R; Anul 2011 - Andrei Volosevici - 40.000.000 Euro, împrumut BRD; Anul 2014 - Iulian Bădescu - 79.000.000 lei, împrumut CEC Bank; Anul 2016 - Cristian Ganea - 150.000.000 lei, împrumut Exim Bank. Mai fac o singură mențiune, creditul Exim Bank nu a fost, încă, folosit integral", a mai transmis actualul primar.

Ieşirea lui Adrian Dobre reaprinde zvonurile care circulă de mai mult timp în mediul politic, privind nemulţumirea lui că PNL nu l-a susţinut pentru un nou mandat, alegând în schimb să îl propună pe Andrei Volosevici pentru alegerile care urmează să aibă loc în acest an. Totuşi, dacă facem un apel rapid la memorie, nu putem ignora faptul că, într-o foarte mare măsură, candidatura lui în 2016 şi câştigarea funcţiei de primar i se datorează tocmai lui Volosevici.

Şi tot la capitolul amintiri, în timp ce îi critică pe predecesori pentru creditele luate, şi Adrian Dobre a insistat, luni la rând, pentru contractarea unor împrumuturi, reclamând că bugetul local era prea sărac pentru a susţine investiţiile dorite în Ploieşti şi propunând, la un moment dat, contractarea unui credit de 190 de milioane de lei, echivalentul a circa 39 de milioane de euro la cursul de atunci, adică foarte aproape de creditul luat în mandatul 2008-2012.

Volosevici a răspuns miercuri, tot pe Facebook, arătând că, din cele 40 de milioane de euro contractate în mandatul său, la final de mandat mai rămăsese disponibilă pentru trageri o sumă de aproape 27 de milioane de euro, fostul primar adăugând că din banii luaţi de la bancă s-au făcut lucrări importante în Ploieşti.

Image
Image
Image
Image
Image