Iohannis a respins remanierea cerută de Dăncilă. Ana Birchall, Eugen Teodorovici și Radu Oprea, propunerile premierului pentru miniștrii interimari

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că nu este de acord cu remanierea cerută de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi că i-a cerut premierului să vină cu alte propuneri sau cu miniştri interimari. "În legătură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situaţia şi după părerea mea şi remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare, chit că de aşa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită. Nu iau act de aceste demisii până când nu ştiu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute şi să mă anunţe. Persoanele propuse nu sunt pregătite, nu au ţinuta necesară pentru a ocupa aceste poziţii", a declarat Klaus Iohannis.

Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei), Oana Florea în locul Rovanei Plumb (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu în locul Nataliei Intotero (Românii de Pretutindeni). Plumb și Intotero și-au înaintat demisiile pe fondul candidaturii lor la alegerile europarlamentare, în timp ce, în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Marți seară, Guvernul a anunțat că premierul va trimite, la Palatul Cotroceni, propuneri pentru miniștrii interimari, criticând decizia anunțată marți de președintele Klaus Iohannis.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă și lipsită de fundament decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a luat act de decizia președintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiției, Tudorel Toader", se arată în comunicatul Guvernului, care specifică și că propunerile pentru funcțiile de ministru, "respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, iar persoanele nominalizate nu se află în incompatibilitate, potrivit legislației în vigoare".

”Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, a transmis Viorica Dăncilă.

Guvernul a anunțat că premierul va transmite președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar  pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Image
Image
Image