fbpx

O grevă spontană la metrou a blocat Capitala. Guvernul acuză o "acțiune ilegală" care are legătură cu spațiile comerciale din galerii

O grevă spontană la metrou a blocat Capitala. Guvernul acuză o "acțiune ilegală" care are legătură cu spațiile comerciale din galerii

Image
Image

Aproximativ 600 de persoane protestează, vineri, la metrou. Imposibilitatea de a pune în circulație trenurile din subteran a mutat întreg traficul la suprafață, Capitala fiind practic blocată.

“O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș

Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare.

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Premierul Florin Cîțu a reacționat în aceeași notă: “Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal.  Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode”.

Conducerea Metrorex a anunțat că, joi seară, „circa 250 de sindicalişti şi comercianţi au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acţiune de ocupare a căilor de metrou. În cursul dimineţii, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajaţii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor.   Începând cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerinţele lor. Aceştia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului.  În momentul de faţă sunt circa 600 de participanţi la acest protest. Trebuie menţionat ca angajaţii Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal.  Acţiunea de protest e ilegală, perturba ordinea publică şi împiedica desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti.   Metrorex îşi rezerva dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate”.   

Ulterior, tot prin intermediul unui comunicat, directorul Metrorex a transmis că “reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex.

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii.

Din cauza acţiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se afla pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi consideram acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni.

De asemenea asiguram locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă.”

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de sindicatul al cărui lider este Ion Rădoi, deputat în perioada 2000 - 2004 şi senator în legislatura 2004 - 2008.

“Oamenii din metrou sunt supărați pentru intimidare și masurile pe care le coaceți în culise, fără să-i consultați. NU spatiile comerciale sunt motivul revoltei salariaților din metrou.  Noi nu putem munci fără să respectam instrucțiunile de serviciu, nu servicii, pe care ne obligați să le încalcăm”, a transmis, vineri dimineață, Unitatea - Sindicatul Liber Din Metrou.

 

Sursa foto: Facebook / Unitatea - Sindicatul Liber Din Metrou

 

 

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.