fbpx

PROTEST STB | Angajaţii firmei de transport din Bucureşti au oprit lucrul

PROTEST STB | Angajaţii firmei de transport din Bucureşti au oprit lucrul

Mijloacele de transport în comun ale STB au rămas joi în autobaze şi depouri (Foto: România TV)

Image
Image

PROTEST STB | Angajaţii firmei de transport în comun din Capitală au intrat în grevă joi dimineaţă, după ce organizaseră şi cu o zi înainte un protest mai mic ca amploare. Aceştia cer un nou contract colectiv de muncă, mai avantajos pentru ei, reclamă bugetul sub aşteptări propus pentru acest an şi cer demiterea actulului director. Protestul, care e contestat de conducerea STB şi a Primăriei, deja are efecte profunde asupra traficului din Bucureşti.

PROTEST STB | Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze, a anunţat STB. Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, a declarat că şoferii vor relua munca doar când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie. "Salariaţii au foarte multe probleme, legate de baza materială, condiţii de muncă, şi aşa mai departe. Să vii tu director astăzi să inciţi şi să spui despre salariaţii tăi că sunt hoţi, că fură, că vând piese, în condiţiile în care tu nu ai fost în stare să faci o aprovizionare ritmică şi avem peste 300 şi ceva, aproape 400 de vehicule trase pe dreapta, din cauza lipsei pieselor şi materialelor, mie mi se pare…", a comentat acesta, arătând că principala problemă ţine de renegocierea unui nou contract colectiv de muncă.

PROTEST STB | Conducerea consideră că greva e ilegală

PROTEST STB | Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti. De asemenea, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB. În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00, iar cu privire la al doilea, pentru vineri, informează România TV. "Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană", se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.

PROTEST STB | La rândul său, primarul Nicuşor Dan a declarat, joi dimineaţă, că greva angajaţilor de la Societatea de Transport Bucureşti este una ilegală şi afectează sute de mii de bucureşteni. "Avem o greva la STB, o actiune foarte gravă care ii afectează pe bucuresteni,  copii care trebuie sa mearga la scoala, oameni care trebuie sa mearga la serviciu. Este o greva ilegala. In primul rand suntem in stare de alerta si nu se fac greve. Exista o obligatie legala sa fie asigurata o activitate de o treime, lucru care nu se intâmplă. Actiunea in instanta este scrisa, depusa de STB. Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o greva politică. Fac apel la soferi sa inteleaga gravitatea actiunilor lor, să reia activitatea pentru ca afecteaza viata sutelor de mii de bucuresteni. Sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal.  Îi aștept la discuții, aștept să desemneze reprezentanții prin care să stăm de vorbă", a comentat primarul Capitalei. "În ceea ce privește STB, am făcut foarte multe eforturi pentru a ține în viață această companie care era aproaope în faliment, cu o datorie de peste 1,3 miliarde de lei. După cum știți, aproape toată flota STB este sub sechestrul ANAF. Cu ajutorul Guvernului am reușit să micșorăm această datorie a STB, care acum este de doar 760 de milioane de lei, adică aproape la jumătate", a adăugat Nicuşor Dan.

PROTEST STB | Garnituri suplimentate la metrou

PROTEST STB | Având în vedere mișcarea de protest a angajaților Societății de Transport București, din această dimineață, Metrorex a anunţat că introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil. În paralel, Prefectura Capitalei a derulat o şedinţă de urgenţă, alături de reprezentanţii Poliţiei Capitalei şi Jandarmeriei, în care s-au decis suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor, în context pandemic, suplimentarea efectivului de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii, şi informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.