Mai multe proiectile nedezamorsate, descoperite printre cele casate, în curtea firmei din județul Alba

Mai multe proiectile nedezamorsate, descoperite printre cele casate, în curtea firmei din județul Alba
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În curtea firmei din Pianu de Jos, în care un bărbat și-a pierdut viață după ce un proiectil a explodat în timp ce era tăiat de acesta, experții geniști de la IPJ și ISU Alba au găsit și alte proiectile neexplodate

Deși cele aproximativ 20 de tone de proiectile depozitate în curtea firmei erau considerate deșeuri feroase, potrivit primelor informații din anchetă câteva încă aveau în ele material explozibil.

Potrivit Alba 24, reprezentanții poliției nu au făcut public numărul de proiectile care prezentau un pericol de explozie.

Potrivit sursei citate, proiectilele, care erau considerate deșeuri feroase, ar fi putut ajunge în curtea firmei din Pianu printr-o licitație.

Procedura standard pentru ca o firmă să ajungă să depoziteze proiectile sub formă de fier vechi este printr-o licitație realizată de o unitate militară. După ce proiectilele sunt dezamorsate, ele sunt puse spre casare pentru o perioadă de timp. După ce perioada de casare a trecut, proiectilele pot fi scoase la licitație de unitatea militară, către firmele care se ocupă cu fierul vechi.

Momentan ancheta ce privește incidentul de la Pianu este în desfășurare.

Reamintim faptul că marți, 28 ianuarie, o persoană a decedat și o alta a fost rănită, în urma unei explozii produse în curtea unei societăți din localitatea Pianu de Jos.

Potrivit Poliției, din primele cercetări, explozia s-ar fi produs pe fondul manipulării unor deșeuri de componente de proiectile, în incinta unei societăți comerciale ce colectează fier vechi.

Imediat după producerea evenimentului, zona a fost izolată și s-au efectuat verificări pentru a vedea dacă acolo mai există și alte proiectile care nu au fost dezamorsate și prezintă risc de explozie.

În curtea respectivă au fost găsite aproximativ 20 de tone de proiectile dezamorsate.

Primele sancțiuni au fost stabilite de ITM Alba, care a constatat că atât bărbatul care a murit, cât și celălalt muncitor lucrau ”la negru”, fără forme legale de angajare.

Firma pentru care lucrau, cu sediul în Sebeș, este sancționată cu 40.000 de lei amendă pentru muncă nedeclarată. În acest caz, ITM Alba continuă ancheta pentru ”accident mortal de muncă”.

Cutiți și: O persoană a decedat și o alta a fost rănită după explozia unui proiectil

Sursă foto Alba 24.

Image