fbpx

Vila de protocol de la Predeal a lui Ceaușescu a fost scoasă la vânzare

Vila de protocol de la Predeal a lui Ceaușescu a fost scoasă la vânzare

Image
Image

Vila de protocol din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, construită în 1927 pe un teren de 1.350 de metri pătraţi, a fost scoasă la vânzare prin Artmark Historical Estate. Preţul imobilului cu opt camere şi trei băi este disponibil la cerere, scrie News.ro.

Vila, ridicată în zona sportiv-turistică Cioplea, reprezintă una dintre primele construcţii de agrement ridicate în zonă, devenind reşedinţa de iarnă a profesorului Teodor Vasilescu. Proprietatea avea să fie achiziţionată ulterior de Comitetul Şcolar al Municipiului Ploieşti (1937), ultimul proprietar până la venirea la putere a comuniştilor. Construită într-un stil tradiţional, ce aminteşte de casele cu cerdac din zona muntenească, Vila “Ceauşescu” avea să primească acest supranume datorită utilizării ei de către Nicolae Ceauşescu în perioada 1950-1958, moment în care reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate. În acea perioadă, Ceauşescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila a devenit prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii depline, mai scrie sursa citată.

După 1965, vila de protocol a trecut în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub jurisdicţia Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu a devenit secretar general al PCR.

Artmark a mai scos la vânzare casa-muzeu Brâncuşi de lângă Hobiţa, cu un preț de pornire de 175.000 de euro, și casa din jud. Cluj a preotului unitarian Adamosy Gabor, primul preot al bisericii unitariene din regiune. Aceasta are un preț de pornire de 125.000 de euro.

 

Sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.