fbpx

Părinții unui copil care a murit la Spitalul din Pașcani acuză că micuțul trebuia resuscitat, dar a durat 40 de minute ca defibrilatorul să fie cărat pe scări, timp în care copilul a murit

Image
Image

Părinții unui copil de 7 ani care a murit la Spitalul din Pașcani acuză că micuțul trebuia resuscitat, dar a durat 40 de minute ca defibrilatorul și tuburile de oxigen să fie cărate pe scări de personalul medical.

La sfârşitul săptămânii trecute, băiatul s-a îmbolnăvit. I-a apărut o erupţie pe corp, iar părinţii alertaţi au mers cu el la medicul de familie, convinşi fiind că e vorba de varicelă, o boală a copilăriei.

„Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă, şi i-a dat Nurofen şi Paracetamol, sirop, pentru febră. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era ca de obicei, vioi“, povesteşte printre lacrimi Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului, potrivit ziaruldeiasi.ro.

„În după-amiaza zilei de joi, în decurs de o oră până am ajuns noi la spital, a început să se învineţească în zona bubiţelor. Apoi s-a învineţit şi la faţă, şi pe buze“, a spus Adrian Popoaia.

Alertată, familia a sunat la 112, explicând dispeceratului toate simptomele. „De la Iaşi ni s-a spus că vine Paşcaniul, pentru că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, spune Adrian Popoaia.

Şi calvarul familiei continuă. Ianis nu a fost o urgenţă pentru Spitalul de Urgenţe Paş­cani. De la UPU a fost direcţio­nat la etajul 5, la pediatrie. Şi aici alte minute în şir aşteptând cu targa pe hol şi Ianis intubat până a venit medicul de gardă.

„Un domn foarte în vârstă, domnul Vasiliu (Vasile Vasiliu, medic primar - n.r. ziaruldeiasi.ro) cu incompetenţă şi cu nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuie. Am şi o filmare cum stătea departe de pătuţ, el fiind intubat, având mască de oxigen pe faţă, şi medicul stătea nepăsător. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc“, a povestit tatăl copilului.

I-au administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă şi au stat de vorbă cu copilul. Fiind conştient, Ianis a răspuns. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa.

Copilul trebuia resuscitat. Neavând aparatura necesară în salon, i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui, cum se vede şi în filmare“, a mai spus Adria Popoaia.

Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.

Seara s-a declarat decesul. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar.

Potrivit sursei citate, cazul a ajuns şi la DSP Iaşi. „Copilul a decedat în scurt timp, şi din această cauză este la IML, ca să i se facă autopsia. Mâine (astăzi - n.r) vom lua şi noi probe, iar rezultatele vor fi gata cel târziu mâine. Acolo există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă. A avut şi o erupţie“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

De moartea micuţului Ianis s-a aflat şi la Prefectură. Marian Şerbescu a declarat că e regretabil ceea ce s-a întâmplat, şi că va demara o anchetă împreună cu ISJ, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi DSP.

Familia este convinsă că moartea a fost cauzată în primul rând de neputinţa şi incompetenţa unui sistem care a intrat în moarte clinică înaintea lui Ianis.
„Vom merge până la capăt. Deja se ocupă un avocat de caz. Vom face plângere la toate instituţiile statului implicate. Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sismemul medical din România“, a mai spus, plângând, tatăl lui Ianis.

Sursă foto ziaruldeiasi.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.