fbpx

Sancţiuni de ochii lumii, după ce o fetiţă de opt ani, din Târgu Frumos, a murit la şcoală

Image
Image

Consiliul de administraţie al Liceului Special „Moldova“ Târgu Frumos a stabilit primele măsuri referitoare la persoanele cu responsabilităţi în incidentul din 15 decembrie, care s-a soldat cu mortea unei fetiţe nevăzătoare în vârstă de opt ani.
Amintim faptul că fetița a decedat după ce a căzut pe scările liceului special. În urma audierii rapoartelor comisiilor de cercetare, cea mai „aspră“ sancţiune a fost aplicată pedagogului, adică o micşorare cu 5% a salariului, practic cu câteva zeci de lei, timp de trei luni, iar directorul unităţii a fost sancţionat cu avertisment. Dosarul cu acuzaţii penale îşi continuă însă drumul la Parchet, acesta urmând a ajunge apoi în instanţă.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, decizia a fost luată la nivelul unităţii şcolare, Consiliul de Administratie al unitatii fiind forul abilitat de lege sa ia astfel de decizii, aşa cum specifică metodologia în vigoare, autorităţile superioare, precum ISJ sau CJ, neputând decât contesta decizia, nefiind abilitat a interveni asupra ei, în sensul înăspririi, ci doar al anularii. Conform regulamentelor, comisiile de cercetare a abaterilor sunt formate din 7, 9 sau 13 membri, în funcţie de numărul de clase, în componenţa acestora făcând parte cadre didactice, directorii unităţii de învăţământ, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi reprezentanţi ai părinţilor, decizia fiind luată prin vot secret. În urma analizării rezultatelor cercetărilor realizate de cele două comisii, una care a avut în componenţă doar cadre didactice de la unitatea şcolară în cazul cercetării pedagogului, şi una care a fost formată de cadre didactice şi de către un inspector şcoar în cazul directorului, Consiliul de administraţie al şcolii a fost cel care a ales modalitatea de sancţionare a persoanelor considerate vinovate în acest caz. De asemenea, conform declaraţiilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean de pe data de 16 decembrie, incidentul a fost surprins de camerele de luat vederi ale şcolii, imaginile fiind analizate de către consiliul de administraţie, ajungand ulterior la Parchet, care face cercetări în acest caz.

În urma aflării informaţiei cu privire la deciziile Consiliului de administraţie al Liceului Special „Moldova“ Târgu Frumos, ziaruldeiasi.ro a contactat directorul unităţii, prof. Margareta Pristavu, care a menţionat măsurile care au fost luate în urma incidentului.
„În urma acestui incident am solicitat fonduri pentru montarea de plase de protecţie în locurile indentificate ca având risc de accidentare şi am înălţat balustradele scărilor“, a specificat directorul unităţii de învăţământ, care a adăugat şi faptul că urmează să fie alocate fonduri pentru realizarea de alte lucrări de asigurare a elevilor. De asemenea, directorul unităţii şcolare a adăugat şi faptul că urmează să fie revizuit şi regulamentul de ordine interioară.

Incidentul în care fetiţa de 8 ani - nevăzătoare, aflată în clasa pregătitoare - a decedat a avut loc pe 15 decembrie 2019, într-o zi de duminică. Fetiţa a rămas nesupravegheată după ce pedagogul care trebuia să aibă grijă de copii a plecat după un supliment alimentar pentru elevi. Eleva a căzut de la etajul al II-lea pe scări şi a fost transportată în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie, decedând luni dimineaţă. În acest caz există şi o anchetă penală, care poate aduce sancţiuni suplimentare pentru cei implicaţi în incident. 

Citiți și: O fetiţă nevăzătoare a murit după ce a căzut pe scările şcolii

Credit foto ziaruldeiasi.ro

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.