Mită de 6.000 de euro pentru angajarea la Serviciul de Ambulanţă

Mită de 6.000 de euro pentru angajarea la Serviciul de Ambulanţă
Foto: Arhiva Telegrama
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Anchetă DNA la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, unde mai multe persoane ar fi dat mită câte 6.000 de euro pentru angajarea pe perioadă nedeterminată! Directorul interimar al instituţiei şi două asistente au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Procurorii susţin că reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă ar fi luat mită de la persoanele care fuseseră angajate pe perioadă determinată cu ocazia pandemiei şi care acum încercau să obţină contracte pe perioadă nedeterminată. Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Direcţia Naţională Anticorupţie, opt persoane ar fi plătit câte 6.000 de euro, astfel că s-a strâns o sumă totală de 48.000 de euro, din care 40.000 ar fi ajuns la directorul interimar, iar diferenţa ar fi fost găsită la o asistentă şefă.

Mită pentru angajarea la Serviciul de Ambulanţă

Anchetatorii au organizat un flagrant în momentul predării banilor. În urma acestei acţiuni, directorul interimar al SAJ Neamţ şi cele două subalterne au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar vineri vor ajunge în faţa unui judecător, cu propunerea de arestare preventivă.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 mai 2022, a inculpaților: MORENCIU DAN DORIN, manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, PREDA ELENA și ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA, asistente șefe în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminița, fiind desemnată să organizeze un examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarați admiși în contextul menționat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă)", se arată în comunicatul DNA.

"La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin,  inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale", mai transmite DNA.

"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se încheie comunicatul.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image