Poveste adevărată a unor copii cerșetori. Două copile din Cluj, supuse la chinuri greu de imaginat chiar de bunicii lor

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

O femeie de 53 de ani, din Cluj, a fost reținută, joi, de procurorii DIICOT, fiind cercetată pentru trafic de minori. Procurorii spun că aceasta și-ar fi trimis la cerșit nepoatele, în prezent în vârstă de 12, respectiv 17 ani, și dezvăluie o "afacere de familie" în care odraslele erau privite ca mijloace de producție și tratate mai rău ca animalele.

Se pare că situația lor era de mai multă vreme în atenția autorităților, cercetările scoțând a iveală că fetele aveau de îndeplinit, zilnic, un plan de până la 800 de lei, iar de-a lungul vremii au fost supuse, chiar de bunici, la chinuri greu de imaginat.

Fetele ar fi fost folosite de rude vreme de 10 ani. "În perioada 2009-2019, inculpata R.L., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a recrutat și adăpostit la domiciliul său două minore, nepoatele sale, în vârstă de 17 şi 12 ani, în scopul exploatării acestora.  În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, inculpata R.L., profitând de imposibilitatea victimelor de a-și exprima voința, prin constrângere și abuz de autoritate, a obligat minorele să practice cerșetoria, în beneficul său și al familiei sale, în zona unui complex comercial de pe raza municipiului Cluj-Napoca, situat în apropierea locuinței sale. De asemenea, cu ocazia verificărilor efectuate la D.G.A.S.P.C. Cluj, s-a stabilit faptul că minorele s-au aflat în atenția acestei instituții încă din anul 2010, când au fost internate, în mod repetat, într-un adăpost de zi și de noapte, deoarece au fost găsite pe străzi la cerșit de către organele de poliție sau cele ale jandarmeriei.  În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele erau agresate fizic de către cei doi bunici, arse cu țigara, tăiate pe față sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă și închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obțineau din cerșit sume cuprinse între 400 și 800 de lei zilnic", dezvăluie anchetatorii.

La domiciliul inculpatei, în timpul percheziției, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3 telefoane mobile, suma de 1.950 euro şi mai multe înscrisuri.

Mai mult, se pare că nu numai "bătrânii" familiei câștigau bani de pe urma copiilor. "Există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2018, nora inculpatei R.L., în vârstă 29 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, cu capacitate de a munci, a apelat în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, prin folosirea a doi minori în vârstă de 3 şi 9 ani", mai precizează procurorii.

Vineri dimineață, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei reținute ieri, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj și al Grupării de Jandarmi Mobile ,,Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

Parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa foto: DIICOT

Image