Cinci noi focare de pestă porcină africană, din care două în gospodării, au fost confirmate în Dâmbovița

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa s-a reunit luni după-amiază pentru a stabili un nou plan de măsuri, ca urmare a confirmării a cinci noi focare de pestă porcină africană pe raza județului. Două dintre acestea au apărut în gospodării din Bezdead și Răscăeți. "S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităţilor. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarelor", a anunțat Prefectura, într-un comunicat de presă.

Celelalte trei sunt raportate la porci mistreți de pe fondurile de vânătoare Găești, Frăsinet și Finta. În acest caz, autoritățile au dispus îndeplinirea următoarelor activităţi conform planurilor de măsuri aprobate:

- Măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA;

- Înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică;

- Punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată;

- În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului;

- Se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii.

"Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social", au mai transmis reprezentanții Prefecturii Dâmbovița.

În evidența făcută publică acum o săptămână de ANSVSA, județul Dâmbovița figura cu Județul Dâmbovița 18 focare active, dintre care două în exploatații comerciale și unul într-o exploatație de tip A, respectiv 58 de cazuri la mistreți.

Image