fbpx

Trei pacienți au murit după ce instalația de la Spitalul Tg. Cărbunești nu a mai furnizat oxigen

Trei pacienți au murit după ce instalația de la Spitalul Tg. Cărbunești nu a mai furnizat oxigen

Image
Image

O nouă tragedie face victime în rândul pacienților Covid în stare gravă, care și așa se luptă, la fiecare gură de aer, pentru a supraviețui. De această dată nu a fost vorba despre un incendiu sau o explozie, ca la Piatra Neamț, Constanța sau “Matei Balș”, ci despre faptul că bolnavii au fost lăsați, pur și simplu, fără oxigenul care îi ținea în viață. Ancheta ar trebui să stabilească dacă a fost vorba despre o defecțiune sau dacă instalația de oxigen nu a fost încărcată la timp.

Informațiile inițiale se refereau la o defecțiune care ar fi survenit la instalația de oxigen de la Spitalul Cărbunești. La locul evenimentului a fost activat planul roșu de intervenție.

“Ministerul Sănătății a fost anunțat despre o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Din primele informații, la unitatea sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului.

A fost activat Planul Roșu de Intervenție”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Ulterior, a fost pronunțat decesul și în cazul unui al treilea pacient.

Cel puțin alte trei persoane sunt în stare foarte gravă, ele fiind resuscitate după incidentul de vineri dimineață.

Instalația nu a mai furnizat oxigen

Surse citate de Antena 3 susțin că, în urma verificărilor, stația de oxigen funcționa perfect, însă stația nu avea oxigen în instalație. O ipoteză ar fi că aceasta nu ar fi fost încărcată la timp.

Nimeni nu știe, exact, când pacienții ar fi rămas fără oxigen. Alarma a fost dată în jurul orei 6.30, dar nu este clar când s-ar fi oprit alimentarea cu oxigen.

“Într-adevăr, spitalul a rămas fără oxigen în această dimineață. Am fost nevoiți să ducem pacienții din spital către alte spitale, iar acum pacienții se reîntorc în saloanele de unde au plecat. Chiar în acest moment am dat sarcină să îmi emită un ordin de prefect astfel încât corpul de control și o comisie mixtă de la ISU și DSP să meargă să verifice tot ceea ce s-a întâmplat, pentru a stabili vinovăția celor implicați în această situație. Nu pot să vă ascund, am fost la un pas de dezastru. Din informațiile care mi-au fost aduse la cunoștință, stocatorul este monitorizat în permanență, online și ontime, de firma care asigură mentenanță și care aprovizionează cu oxigen. Așa că vom lua toate măsurile împotriva celor vinovați!”, a declarat Marcel Iacobescu, prefectul de Gorj, pentru sursa citată.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

"La data de 22.10.2021, ora 09:00, polițiștii din cadrul S.I.C.- IPJ Gorj s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, constând în aceea că, în dimineața de 22.10.2021, în jurul orei 07:00, la sistemul de alimentare cu oxigen a pacienților, internați la Secția ATI a Spitalul de Urgență Tg-Cărbunești (Spital Covid), s-a produs o defecțiune tehnică, fapt ce a necesitat transferarea din secție a pacienților internați. În aceste împrejurări a survenit decesul a două persoane, în vârsta 76 ani, respectiv 55 ani, ambele internate la secția ATI.

A fost informat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj care a dispus ca dosarul să fie înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbunești, urmând ca, ulterior, să fie înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova spre competentă soluționare”, se arată într-un comunicat al Poliției. 

 

Sursa foto: digi24.ro

 

 

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.