150 de noi unități de învățământ au fost incluse în programul “Masa caldă în școli”. LISTA COMPLETĂ

Masa caldă în școli
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministerul Educației a aprobat prin ordin de ministru lista celor 300 de unităţi-pilot în care se implementează programul de acordare a unui suport alimentar în noul an școlar, numărul beneficiarilor fiind practic dublu față de edițiile precedente. Pe listă se regăsesc și opt școli din comune prahovene.

 

Ministerul a menționat că numărul de școli a fost dublat, de la 150 la 300, fiind luată în considerare “majoritatea solicitărilor transmise de inspectoratele școlare județene, prin corelare cu lista școlilor finanțare prin PNRAS”. Totodată, comparativ cu anul școlar 2021-2022, se majorează cu 50% și limita valorică zilnică a produselor acordate, de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar.

Numărul total al copiilor ar fi, conform ordinului amintit, de 125.518.

“Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu.

Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de părăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia Covid-19”, subliniază reprezentanții Ministerului.

Programul, implementat și în opt școli din Prahova

Pe lista inclusă în ordinul de ministru se regăsesc, din Prahova, Școala Gimnazială Florești - 595 copii, Școala Gimnazială Tg. Vechi – 364 de copii, Școala Gimnazială Strejnicu (com. Tg. Vechi) – 580 de copii, Școala Gimnazială Poseștii Pământeni – 420 de copii, Școala Gimnazială Șotrile – 282 de copii, Școala Gimnazială Aluniș – 370 de copii, Liceul Tehnologic “Carol I” Valea Doftanei - 615 elevi și Școala Gimnazială „Traian Săvulescu” Izvoarele - 590 de copii.

Lista completă a celor 300 de unități de învățământ, la nivel național, poate fi consultată aici.

Programul va fi extins și după începerea anului școlar

Cadrul general de derulare în anul şcolar 2022 - 2023 a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat a fost adoptat prin ordonanță de urgență în luna iunie a acestui an și ar putea fi actualizat. În ședința de Guvern de miercuri a fost prezentat, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență care prevede adăugarea a alte 50 de unități de învățământ pe lista beneficiarilor. “După ce, anul acesta, am crescut de la 150 la 300 de școli, Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca, de acest program, să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize, prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mese prin PNRAS- Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar - am definitivat lista celor 300 de școli. Lista face obiectul unui ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi și care este deja public, cu cele 300 de școli. Practic, în fiecare județ, a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia. Având în vedere că, din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale, pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă, sunt incluse școli cu un număr de elevi mai mic, și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei. Este de 10 ori mai mare decât anul 2016, an în care a început Programul "Masă caldă", cu 35 de milioane de lei finanțare. Și vă mai reamintesc faptul că am crescut și alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor. Deci, avem semnat ordinul de ministru cu lista celor 300 de școli, avem prezentată hotărârea de guvern cu normele de aplicare și avem ordonanța de urgență pentru extinderea cu încă 50 de școli, în primă lectură, care se va aproba săptămâna viitoare, după ce va primi toate avizele. Aceasta este o măsură importantă pentru accesul la educație al copiilor din zonele dezavantajate din mediul rural și nu numai”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern.

Trebuie menționat, însă, că normele de aplicare pentru program nu au fost încă adoptate, drept urmare încă nu se pot face licitații și nu pot fi oferite produse beneficiarilor.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image