Priorităţile de finanţare de la UE în următoarea sesiune vor fi stabilite direct de regiuni

Priorităţile de finanţare de la UE în următoarea sesiune vor fi stabilite direct de regiuni

Autorităţile schimbă complet, începând din sesiunea de finanţare 2021-2027, modul de stabilire a axelor şi, implicit, a domeniilor care vor primi fonduri de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional, promiţând că, în premieră, priorităţile nu vor mai fi impuse de la centru, ci vor fi decise de jos în sus, adică de fiecare regiune în parte, în funcţie de necesităţile comunităţilor locale.

În teorie, acest lucru ar trebui să ducă la o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene, eliminând sau cel puţin reducând considerabil situaţiile în care autorităţile locale sau firmele interesate de atragerea de fonduri n-ar fi găsit axe de finanţare pentru obiectivele vizate ori, presupunând că existau axe, s-ar fi trezit în incapacitatea de a depune proiecte din cauza unor diverse restricţii din ghiduri. Practic, susţin specialiştii din domeniu, conform noului sistem aplicabil pentru POR, ghidurile vor fi gestionate la nivelul regiunilor de dezvoltare, iar axele vor fi "croite" în funcţie de listele de proiecte prioritare venite dinspre fiecare judeţ. Măsura vine în contextul în care, până acum, totul s-a decis în sens invers, de la centru, iar autorităţile publice au fost nevoite să-şi adapteze planurile de dezvoltare pe termen mediu la axele de investiţii disponibile.

Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, în timpul unei conferinţe de presă susţinute miercuri în Palatul Administrativ din Ploieşti, cu prilejul semnării a două noi contracte de finanţare de la UE. De altfel, Liviu Muşat a mai anunţat şi că joi, tot la Ploieşti, e programată o şedinţă cu mai mulţi factori de decizie, tocmai pentru a creiona o listă de domenii prioritare pentru următoarea sesiune de investiţii, el precizând şi că persoanele fizice sau juridice interesate de domeniu pot transmite sugestii.

"Noi suntem în plină perioadă de actualizare a planului de dezvoltare a regiunii, chiar joi vom avea la Ploieşti un grup tematic regional care se referă la dezvoltarea urbană. Practic, contribuţia celor care vor participa la aceste şedinţe publice va fi importantă pentru planul de dezvoltare a regiunii, care va fi important pentru ciclul următor de programare. Una dintre ordonanţele date marţi se referă la descentralizarea Programului Operaţional Regional 2021-2017, în sensul că fiecare regiune va avea propriul program şi va stabili priorităţile pentru finanţare, toate luate din planul de dezvoltare. De aceea, îndemn pe toată lumea interesată să se implice, acum este momentul pentru a contribui la acest plan, fie că vorbim despre instituţii publice sau mediul privat", a declarat Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia.

 

Image
Image
Image