Nu aştepta să te salveze Dumnezeu, Vela sau preafericitul, protejează-te singur şi fii responsabil!

Nu aştepta să te salveze Dumnezeu, Vela sau preafericitul, protejează-te singur şi fii responsabil!

Dacă toţi şoferii ar respecta regulile şi ar fi responsabili şi atenţi, atunci nu ar mai exista accidente rutiere. Totuşi, ele există. Acelaşi lucru e valabil şi în actuala pandemie de coronavirus, dacă am fi fost cu toţii responsabili, atunci probabil nu ar fi mai fost nevoie să se prelungească starea de urgenţă. Faptul că s-a prelungit e dovadă că măsurile de până acum n-au fost suficient de stricte, că unii reprezentanţi de instituţii publice, mai ales din sistemul medical, n-au fost suficient de atenţi sau prevăzători şi că mulţi români n-au fost suficient de responsabili, lucru demonstrat şi de miile de amenzi încasate zi de zi pentru ieşirea din locuinţe fără un motiv întemeiat sau pentru încălcarea izolării la domiciliu acolo unde era obligatorie. Obişnuiţi, ca naţie, să fentăm sistemul, să găsim mereu o chichiţă, să ne eschivăm, unii dintre noi am uitat cel mai important lucru din această criză, faptul că măsurile nu sunt impuse nici de dragul ministrului Vela, nici de dragul preafericitului, nici al şefilor din Poliţie, ci numai şi numai pentru a ne proteja pe noi. Mai ales acum, înainte de Paşte, trebuie să înţelegem sau, după caz, să ne reamintim că măsurile de distanţare sunt în interesul nostru şi că nu trebuie să aşteptăm salvarea nici de la Dumnezeu, nici de la Iohannis, nici de la Orban.

Ştii de câţi oameni e nevoie ca să menţină răspândirea virusului? De foarte puţini, care să nu respecte izolarea, să ajungă să fie infectaţi şi să infecteze în continuare şi pe alţii fără să ştie. Şi uite aşa, în loc să rezolvăm lucrurile în 14 zile, hai maxim o lună, putem ajunge să prelungim problema la nesfârşit, punând în pericol atât sănătatea tuturor, cât şi întreaga economie. Într-un moment în care nu există un tratament sută la sută dovedit ca eficient şi nu s-au finalizat testele pentru un vaccin, singura metodă eficientă de a scăpa de coronavirus este să eviţi de la bun început infectarea. De aceea, izolarea este crucială şi rămâne, pentru moment cel puţin, cea mai eficientă soluţie.

Şi, tocmai de aceea, perioada de Paşte - pentru mulţi dintre noi primele sărbători importante care în teorie ar trebui petrecute departe de familie - devine cea mai importantă provocare.

Trebuie să îţi mai aduci aminte şi că ritualurile religioase se bazează pe nişte simboluri. Dacă eşti ateu, lucrurile sunt extrem de simple. În schimb, dacă eşti credincios şi eşti în căutarea mântuirii, poate ar trebui să te gândeşti că o lumânare adusă cu avionul, pentru lumină din lumină, nu este neapărat salvarea ta şi să te gândeşti că, mai degrabă, capacitatea de mântuire, capacitatea de a proceda corect, capacitatea de a face bine, lumina până la urmă, toate se găsesc în interiorul tău. Important e să înţelegi simbolul şi să-l aplici. Într-o oarecare măsură de aceea, în popor, există acea vorbă care sfătuieşte să faci ce spune popa, nu ce face popa. Este, mai mult ca oricând, nevoie să fim raţionali. Şi, dacă tot eşti credincios, aminteşte-ţi şi că postul este, în fond, nu despre carne şi lapte, ci din nou despre simboluri, despre a te abţine de la anumite lucruri. Ce-ar fi să profiţi de pandemie şi să posteşti cu adevărat în acest an? Ce-ar fi, de exemplu, să te abţii de la o vedere cu cei dragi, de dragul lor şi al tău? Ce-ar fi să eviţi o ieşire cu prietenii? Ce-ar fi să cauţi lumina în interiorul tău, fără să mai aştepţi să ţi-o aducă voluntarii de la biserică sau, cum se prevăzuse iniţial, poliţiştii?

Aminteşte-ţi că toată această distanţare socială nu este o problemă, ci este o soluţie! Este o măsură luată în interesul tău şi al tuturor celor care sunt sau ar fi putut fi în jurul tău. Nu trebuie să te oblige nimeni să porţi mască. Nu trebuie să te oblige nimeni să stai în casă şi, dacă e neapărat cazul, să ieşi doar când e urgent. Nu trebuie să faci aceste lucruri pentru că ţi s-a impus, recomandat, cerut. Trebuie să înţelegi că sunt în interesul tău!

Image
Image
Image
Image
Image