18-24 noiembrie, Săptămâna mondială de conştientizare a rezistenţei la antibiotice

antibiotice
Sursa foto: Smart Medical
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Evenimentul reprezintă o campanie globală dedicată creşterii gradului de conştientizare a rezistenţei la antibiotice la nivel mondial.

Totodată, sunt încurajate cele mai bune practici în rândul populaţiei pentru a evita apariţia şi răspândirea în continuare a infecţiilor rezistente la medicamente.
Tema din 2024 a Săptămânii mondiale de conştientizare a rezistenţei la antibiotice este “Educate. Advocate. Act now” – “Educă. Susţine. Acţionează acum”, scrie AGERPRES.

Rezistenţa la antimicrobiene apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii nu mai răspund la agenţii antimicrobieni. se modifică în timp şi nu mai răspund la medicamente. Acest lucru face ca infecţiile să fie mai greu de tratat şi să crească riscul de răspândire a bolii, de îmbolnăvire gravă şi de deces.
Fenomenul are un impact semnificativ asupra sănătăţii umane şi animale, asupra producţiei de alimente şi asupra mediului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rezistenţa la antimicrobiene afectează ţările din toate regiunile şi la toate nivelurile de venit. Pe lângă deces şi invaliditate, rezistenţa la antimicrobiene are costuri economice semnificative.
Priorităţile de abordare a rezistenţei la antimicrobiene în sănătatea umană includ prevenirea tuturor infecţiilor, care pot duce la utilizarea inadecvată a antimicrobienelor; asigurarea accesului universal la diagnosticul de calitate şi tratamentul adecvat al infecţiilor şi la informaţii strategice şi de inovare.

18 noiembrie este şi Ziua europeană a informării despre antibiotice, coordonată de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

 

Image