Un grup de studenţi ai Universităţii “Gr.T.Popa” din Iaşi a impresionat juriul şi pe ceilalţi competitori ai finalei competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia cu cea mai mică inimă artificială.
Studenţii din echipa MAVIS Artificial Heart a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi au câştigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul “The most advanced design”, scrie AGERPRES.
“Am fost singura echipă care am respectat toate cerinţele de a fi suficient de mică pentru a fi implantată în corpul uman, de a fi suficient de durabilă, pentru a rezista cel puţin 5 ani, de a fi înalt biocompatibilă şi eficientă din punct de vedere energetic. Noi am bifat toate aceste cerinţe. În plus, dispozitivul cu care am fost noi a fost singurul functional”, a declarat, la întoarcerea din Japonia, Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS Artificial Heart.
“A fost un moment de 'Waaaww!' în momentul prezentării. Noi le-am arătat un manechin unde se afla un dispozitiv pentru adulţi, dar în timpul prezentării am scos aşa, precum iepurele din joben, acest prototip (de inimă artificială pentru nou născuţi - n.r). A fost un element impresionant pentru juraţi cât şi pentru restul studenţilor din competiţie”, a declarat Otilia Pintilii, studentă în anul IV la Facultatea de Bioinginerie.
Centrul de Radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești va deveni funcțional în ianuarie și va deservi mii de bolnavi de cancer din județ
Dispozitivul de doar câţiva centimetri a fost dezvoltat de studenţii de la MAVIS Artificial Heart cu ajutorul unei imprimante 3D şi a altor tehnologii, şi poate fi controlat cu ajutorul unei aplicaţii mobile.
După experienţa din Japonia, studenţii de la MAVIS Artificial Heart au decis să împărtăşească din cunoştinţele şi experienţa lor şi celorlalţi studenţi cu care s-au întrecut în competiţii, pentru ca împreună să găsească soluţii cât mai bune pentru salvarea pacienţilor cu afecţiuni cardiologice grave.