Ce era în camioanele plecate de la incineratorul de deşeuri periculoase. Garda de Mediu a amendat Eco Burn

Ce era în camioanele plecate de la incineratorul de deşeuri periculoase. Garda de Mediu a amendat Eco Burn

Autorităţile de mediu au oferit, zilele trecute, noi lămuriri despre incidentul petrecut pe 16 ianuarie, când două camioane cu încărcătură suspectă plecate de la incineratorul de deşeuri periculoase din Brazi au fost oprite la intrarea în rampa de la Boldeşti. Garda de Mediu Prahova a amendat firma Eco Burn, care, la rândul său, reclamă că e denigrată.

În timp ce reprezentanţii societăţii Eco Burn susţin că în camioane se aflau medicamente vechi, care pot fi aruncate şi la rampă, autorităţile spun, într-un răspuns oficial, că încărcătura nu corespundea documentelor de însoţire, iar operatorul incineratorului de la Brazi a fost amendat contravenţional.

Pe 16 ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut un control la incineratorul de deşeuri periculoase operat de Eco Burn, în interiorul Parcului Industrial Brazi, declarând că a vrut să vadă cum decurg operaţiunile pentru alinierea la măsurile impuse de autorităţi la precedentele controale. Oficialul guvernamental s-a plâns că a găsit deşeuri depozitate pe o suprafaţă foarte mare, în condiţii improprii, mult peste suprafaţa autorizată, de altfel o problemă care a mai fost reclamată şi în trecut în cazul Eco Burn. La scurt timp, două camioane pline de gunoaie au plecat din curtea Eco Burn, unde se face neutralizare de deşeuri periculoase, şi au ajuns la rampa din Boldeşti Scăeni, operată de Vitalia, unde se depozitează deşeuri menajere sau alte categorii de deşeuri care nu sunt la fel de toxice. Camioanele au fost oprite la intrarea în rampă şi verificate de inspectorii Gărzii de Mediu Prahova.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

ANALIZĂ | Incineratorul de la Brazi, ameninţat cu închiderea şi o plângere penală

Ce era în camioanele trimise de Eco Burn la rampa Boldeşti. Răspunsul oficial al Gărzii de Mediu

După incident, Eco Burn a transmis un punct de vedere oficial în care a precizat că în respectivele vehicule erau deşeuri din medicamente, care, conform legii, nu trebuie neapărat incinerate, putând fi neutralizate şi prin aducerea la rampa municipală. Răspunsul primit din partea autorităţilor, la o solicitare transmisă vineri de Telegrama, în ziua în care s-a aflat de incidentul de la Boldeşti, îi contrazice, însă, pe reprezentanţii Eco Burn. 

Ce a transmis Garda de Mediu 

„Conform documentelor de transport, deşeurile respective au fost încadrate de expeditorul SC Eco Burn SRL Brazi ca fiind «medicamente - cod deşeu 20 01 32». După descărcarea celor două camioane pe amplasamentul depozitului, într-o zonă liberă, în prezenţa reprezentanţilor CNM - CJ Prahova, deşeurile au fost vizualizate constatându-se că acestea erau deşeuri amestecate de tipul: ambalaje metalice de la vopseluri, doze de spray-uri, cubitainere de 1 mc cu inserţie metalică, butoi metalic ce conţinea cuple electrice, bidoane de plastic de 1 litru şi 5 litri, sticle, sulfat de magneziu, vată minerală etc. În concluzie, deşeurile transportate nu corespund cu înscrisurile din forumlarele de încărcare descărcare care au însoţit transporturile. Deşeurile au fost declarate neconforme, au fost izolate şi reîncărcate în mijloacele de transport cu care au venit şi au fost returnate expeditorului”, a transmis Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova.

Eco Burn a primit o amendă de 20.000 de lei, pentru nerespectarea unui articol din Hotărârea de Guvern 1061 din 2008, care vizează documentele necesare pentru un transport de deşeuri nepericuloase. 

Firma a depus o plângere 

Într-un punct de vedere oficial transmis tot săptămâna trecută, conducerea Eco Burn, societatea care deţine incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, susţine că face demersuri pentru reducerea cantităţilor de gunoaie depozitate în incintă, conform măsurilor impuse de Garda de Mediu, şi că încărcătura din cele două camioane oprite la rampa din Boldeşti nu era una toxică. Reprezentanţii companiei prahovene mai susţin şi că declaraţiile date de ministrul Mediului, Costel Alexe, au fost „denaturate” de Digi24 şi preluate ca atare de alte redacţii.

MAI MULTE DETALII AICI:

Eco Burn susţine că-n camioanele oprite la Boldeşti nu erau deşeuri periculoase şi că declaraţiile ministrului Mediului au fost denaturate

Reprezentanţii societăţii de neutralizare a deşeurilor au insistat şi pe câteva clipuri video difuzate de aceeaşi televiziune de ştiri, reclamând că acestea au o vechime de peste patru ani. Ele au fost preluate de pe pagina de Facebook „PopeştiBrazi”, iar reprezentanţii Eco Burn anunţă că au depus o plângere penală pe numele unui consilier local din comună, pe care îl bănuiesc că se află în spatele respectivelor filmări. „În ceea ce priveşte camioanele controlate în data de 17.01.2020 la Boldeşti Scăieni, acestea transportau deşeuri de medicamente (cod deşeu 20 01 32, conform HG 856/2002), deşeuri care, în conformitate cu dispoziţiile legale, se pot eliminina şi prin depozitare la groapa de gunoi. Deşi în spaţiul public nu se face distincţie între deşeuri de medicamente şi deşeuri medicale, legislaţia încadrează aceste deşeuri în categorii diferite, supunându-le unor tratamente diferite. Prin intermediul controlului efectuat, reprezentanţii Gărzii de Mediu au dorit să se asigure cu privire la conţinutul încărcăturii, deşi nu existau suspiciuni cu privire la acesta, documentele însoţitoare făcând dovada trasabilităţii şi a conţinutului”, se mai arată în comunicatul transmis de Eco Burn SRL. 

 

Image
Image
Image