Nepăsarea Primăriei pune în pericol vieţile ploieştenilor. Centrul de radioterapie, blocat dintr-un motiv halucinant

Nepăsarea Primăriei pune în pericol vieţile ploieştenilor. Centrul de radioterapie, blocat dintr-un motiv halucinant

Anunţat de cel puţin doi ani, noul laborator de radioterapie oncologică din Ploieşti e departe de realizare, în condiţiile în care Primăria n-a fost în stare nici măcar să găsească un diriginte de şantier. Nici măcar începute, lucrările ar trebui să se încheie în acest an, altfel riscându-se pierderea finanţării pentru aparatura medicală de ultimă generaţie, una de care ar putea depinde sănătatea şi chiar vieţile câtorva sute de pacienţi de cancer, obligaţi în prezent să meargă, pe liste de aşteptare uriaşe, în alte judeţe.

Într-un moment în care măsurătorile de aer arată cantităţi tot mai mari de emisii atmosferice nocive în zona municipiului Ploieşti, iar statisticile şi studiile ne indică o creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul poluării, începând de la leucemii şi până la cancer, autorităţile aveau o şansă unică, de a deschide un laborator de radioterapie cu energii înalte, cu aparatură de ultimă generaţie furnizată de Ministerul Sănătăţii, din bani dela Banca Mondială. Practic, odată cu intrarea în acest program, Primăria Ploieşti îşi asuma să pună la dispoziţie terenul şi să asigure clădirea care să găzduiască respectiva aparatură, plus, evident, racordurile la utilităţi. Intenţia a fost anunţată public pentru prima dată la începutul lui 2018, odată cu dezbaterea pentru bugetul local din acel an. Însă, de atunci, nu s-au mişcat prea multe, în afară de câteva certuri în Consiliul Local privind amplasamentul, propus la un moment dat la unitatea militară de pe Torcători, unde Primăria nu avea teren în proprietate.

2019 a adus primele mişcări importante, venite, din păcate, spre final de an. Municipalitatea a semnat contractul pentru proiectare şi execuţie, iar Consiliul Judeţean Prahova a alocat o sumă de patru milioane de lei, printr-un parteneriat, ca să poată fi demarate şi lucrările propriu-zise. Aceeaşi instituţie mai alocase şi cu un an înainte 2 milioane, bani care au fost returnaţi. "A durat aproape un an şi jumătate procedura de selecţie la Primăria Ploieşti, cu diverse argumente, prima dată au subevaluat proiectarea, nu s-a prezentat nimeni la licitaţie de două ori, au revenit, au modificat un pic indicatorii, nu mai contează. Ulterior, licitaţia s-a ţinut şi avem declarat un câştigător, dar nu se poate semna contractul, pentru că nu există sumele necesare. Proiectul nu este doar pentru Ploieşti, este pentru tot judeţul, este un proiect foarte important, bolnavii nu mai trebuie să plece din Prahova, să se ducă la Bucureşti, să parcurgă două ore dus şi două ore întors într-o agonie completă", declara preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, în iulie 2019, când instituţia aloca fondurile.

La jumătate de an distanţă de atunci, întrebat cum au mai evoluat lucrurile, primarul Adrian Dobre declara că tema de proiectare e aproape gata. Asta se întâmpla în primele zile ale lui 2019. În ianuarie, edilul anunţa că documentaţia e gata şi că lucrările vor începe imediat ce vremea o va permite, cel mai probabil în această primăvară. La momentul respectiv, primarul nu menţiona nimic despre lipsa unei firme de dirigenţie, ceea ce, implicit, ţine pe loc întregul proiect.

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti au confirmat pentru "Telegrama" că pentru proiectul de construire a noului centru de radioterapie oncologică nu există firmă de dirigenţie. Mai mult, surse din administraţia locală spun că impasul este unul generalizat, licitaţia menită să aducă dirigenţie de şantier la toate lucrărie municipalităţii fiind întârziată, din motive inexplicabile, de circa un an de zile. În acest timp, însă, Primăria a lansat, pentru proiecte punctuale, proceduri de selecţie. Numai din datele publicate pe site-ul instituţiei, am găsit şase anunţuri în 2019 şi trei în 2018, niciunul însă cu privire la centrul de radioterapie oncologică.

Ineficienţa Primăriei Ploieşti face şi lucrările mai scumpe. Practic, odată cu modificările legislative care au vizat domeniul construcţiilor, costurile în acest sector de activitate au crescut considerabil, ducând, automat, şi la creşteri de cheltuieli în privinţa investiţiilor publice. Se estimează că, dacă ar fi fost finalizat în 2018 sau cel târziu prima parte a lui 2019, centrul ar fi fost undeva cu vreo 40% mai ieftin decât acum. Sau, mai corect spus, construcţia e acum mai scumpă cu vreo 40% decât ar fi fost dacă era făcută la timp, proiectul ajungând la o valoare de aproape 15 milioane de lei.

Dar banii sunt mai puţin importanţi în această discuie. Adevărata miză ţine de sănătatea şi viaţa pacienţilor afectaţi. În momentul în care anunţau proiectul, autorităţile explicau e nevoie de un centru performant, în condiţiile în care, în prezent, bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie sunt nevoiţi să meargă în alte judeţe, pe liste de aşteptare uriaşe.

 

Image
Image
Image