Autorităţile din Prahova au depus peste 200 de proiecte, estimate la aproape 3,5 miliarde de lei, în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru drumuri, poduri, reţele de apă şi canalizări.
Lista publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării arată 233 de proiecte depuse de către primăriile din Prahova şi Consiliul Judeţean în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare însumată a finanţărilor solicitate de aproape 3,49 miliarde de lei. Din totalul de cereri de finanţare, 116 sunt pentru modernizarea de drumuri, 20 pentru modernizarea sau construirea de poduri şi podeţe, 3 sunt comune, pentru drumuri şi poduri, 47 pentru canalizări, 26 pentru alimentări cu apă şi 11 pentru lucrări atât la reţelele de apă potabilă cât şi la cele de canalizare, conform listei publicate de Ministerul Dezvoltării.
Cel mai mare proiect, din punct de vedere al finanţării guvernamentale solicitate prin PNI, vizează realizarea centurii oraşului Comarnic. Obiectivul, depus de Consiliul Judeţean, are o valoare eligibilă de peste 155 de milioane de lei. Pe locul al doilea în acest clasament apare varianta ocolitoare a comunei Păuleşti, cu o estimare de 137 de milioane de lei. Varianta ocolitoare Mizil, estimată la peste 69 de milioane, ajunge pe locul şapte. În total, cele trei obiective ar necesita o finanţare de aproximativ 361,8 milioane de lei.
Consiliul Judeţean a depus patru proiecte în cadrul PNI pe secţiunea dedicată infrastructurii, cel de-al patrulea vizând implementarea unui sistem inteligent de monitorizare și supraveghere video a traficului pe drumurile publice și dezvoltarea unui centru de management al traficului prin aplicații video specializate, cu o estimare de 16,5 milioane.
Revenind la proiectele mari, pe locul al treilea privind valoarea finanţării cerute se află un obiectiv depus de Primăria Berceni, pentru modernizarea drumurilor publice, estimat la 113,5 milioane. Pe locurile patru şi cinci din punct de vedere al valorii sunt două proiecte depuse de Ariceştii Rahtivani, iar pe şase e un proiect de canalizare, de aproape 86 de milioane, depus de Bărcăneşti.
Localităţile urbane din Prahova au depus în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” nu mai puţin de 30 de proiecte, cu o valoare estimată de aproape 345,9 milioane de lei. La nivelul municipiilor, Câmpina are trei proiecte depuse în cadrul programului, toate pentru modernizarea de drumuri, cu o valoare cumulată de 18,8 milioane de lei, în timp ce Ploieştiul a depus două, cu o valoare estimată care ajunge la 22,5 milioane de lei. În total, proiectele depuse de cele două municipii din judeţ depăşesc de puţin 41 de milioane de lei. La nivelul oraşelor sunt 25 de proiecte depuse în cadrul PNI, care ajung, împreună, la 304,5 milioane de lei.
Municipiul Ploieşti vrea bani de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru refacerea Bulevardului Independenţei şi consolidarea şi redeschiderea celor două pasaje pietonale subterane din Bariera Bucureşti. La primul obiectiv, pentru tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Gara de Sud şi intersecţia cu strada Gheorghe Lazăr, din zona sediilor partidelor politice, municipalitatea a solicitat 14,9 milioane de lei. Cel de-al doilea obiectiv, de reabilitare şi modernizare a pasajelor de sub Bulevardul Bucureşti, are o valoare de aproape 7,6 milioane de lei.
Primăria Câmpina a solicitat fonduri pentru reabilitarea sau modernizarea a trei drumuri, însă în lista de pe site-ul Ministerului Dezvoltării proiectele apar, probabil dintr-o eroare, de câte două ori. Pentru modernizarea străzii Orizontului, municipalitatea a solicitat aproape 4,3 milioane de lei, conform datelor din lista publicată de MDLPA. Pentru reabilitarea străzii Voila, autorităţile au cerut puţin peste 7,5 milioane de lei. Al treilea proiect, de modernizare a străzii Drumul Taberei, este evaluat la aproape 7 milioane de lei.
Spre deosebire de primele două ediţii ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală, unde proiectele erau - să zicem - mult mai eterogene şi pe listă se mai „strecurau” finanţări pentru parcuri sau reabilitări de clădiri publice, noul Program de Investiţii gestionat de Ministerul Dezvoltării este mult mai concentrat pe infrastructură, lista incluzând doar drumuri, podrui şi reţele de apă şi canalizare. Suplimentar, autorităţile aşteaptă prin PNI şi bani pentru reţele de gaze. Consiliul Judeţean are, de altfel, şase proiecte, incluzând 31 de localităţi, pentru introducerea unor reţele noi.
O veste bună a venit de la Guvern săptămâna trecută. Coincidenţă sau nu, în preajma depunerii candidaturii lui Nicolae Ciucă la şefia PNL, Executivul a majorat cu 15,5 miliarde de lei bugetul total alocat programului, ajuns acum la 65,5 miliarde. 10 miliarde vor fi destinate lucrărilor de modernizare a drumurilor, iar 5,5 pentru extinderea rețelelor de gaze, guvernanţii explicând că PNI-ul va prelua cu această ocazie şi proiectele care fuseseră depuse pentru fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, fuseseră declarate eligibile dar nu mai prinseseră finanţare.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!